Καναδάς: Επιστρέφει στη Ρωσία επισκευασμένες τουρμπίνες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καναδάς: Επιστρέφει στη Ρωσία επισκευασμένες τουρμπίνες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1
Καναδάς και Γερμανία δεν επιθυμούν η τουρμπίνα να είναι μια δικαιολογία για τη Ρωσία προκειμένου να μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου.

Ο Καναδάς θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 -- κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας -- όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Φυσικών Πόρων της χώρας.

Παράλληλα, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας προκειμένου να συμπεριλάβει τη μεταποιητική βιομηχανία.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 μόλις στο 40% της δυνατότητάς του τον προηγούμενο μήνα, ενώ επικαλέστηκε την καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που δέχεται τεχνική συντήρηση από τη γερμανική Siemens Energy στον Καναδά.

Η Ουκρανία είχε εκφράσει την Πέμπτη την αντίθεσή της στην παράδοση μιας τουρμπίνας από τον Καναδά στη ρωσική Gazprom για την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν σε αντίθεση με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Τόσο ο Καναδάς όσο και η Γερμανία, όμως, φαίνεται πως δεν επιθυμούν η τουρμπίνα να είναι μια δικαιολογία για τη Ρωσία προκειμένου να μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την παροχή φυσικού αερίου ως όπλο για την άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους συμμάχους του, προκειμένου να άρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24η Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο- το οριστικό κλείσιμο του Nord Stream

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider