Πυρκαγιά στην Άμφισσα: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες - Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στην Άμφισσα: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες - Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα
Τα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της 'Άμφισσας που έχει πάθει τρομακτικές ζημιές.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται από το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Φωκίδα, με τις αρχές να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά παραμένει ακόμη σε απόσταση από τον οικισμό ενώ παραμένουν οι φόβοι για επέκταση της κυρίως σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και ποιμνιοστάσια.

Με την αποχώρηση των εναέριων μέσων τα 3 μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της 'Άμφισσας που έχει πάθει τρομακτικές ζημιές. Οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες στα κρίσιμα σημεία όπως για παράδειγμα είναι το μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που την τελευταία ώρα βρίσκεται σε μία ύφεση.

Ήδη στην περιοχή μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας. Στο σημείο περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Τα δύο από αυτά είχαν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό ενώ υπήρχε και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για εναέριο συντονισμό. Παράλληλα έχουν διατεθεί δεκάδες μηχανήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση και υδροφόρες όπως επίσης έχουν βρεθεί στην περιοχή και εθελοντές πυροσβέστες ενώ με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά για να διερευνήσει τις αιτίες για την έναρξη της.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Στο Κρανίδι

Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στην Κορακιά Κρανιδίου στην Αργολίδα.

Στο σημείο επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, «υπάρχει μία αναζωπύρωση δίπλα ακριβώς από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά».

Όσον αφορά τους ενοίκους της ξενοδοχειακής μονάδας, ο Γιάννης Γεωργόπουλος είπε ότι «απομακρύνθηκαν έγκαιρα και μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία, ενώ όσοι βρίσκονταν στην παραλία μεταφέρθηκαν, μέσω θαλάσσης, σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες».

Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς», συμπληρώνοντας ότι «ευτυχώς έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Σημειώνεται πως στις υπόλοιπες πυρκαγιές που είναι ενεργές στη χώρα πυρκαγιές, στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο, οι φωτιές έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τρίτη

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4 : Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Ηλεία - Σε επιφυλακή οι αρχές λόγω των ανέμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider