Ουκρανία: Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων το Σεβεροντονέτσκ - Συνεχίζονται οι μάχες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων το Σεβεροντονέτσκ - Συνεχίζονται οι μάχες
Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και πλέον ελέγχουν μόνο τα περίχωρά της, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο RBC-Ukraine.

Τελευταία ενημέρωση 21.06

Η πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων, έχει περάσει «σε μεγάλο βαθμό» υπό τον έλεγχο της Μόσχας ενώ στο γειτονικό Λισίτσανσκ οι καταστροφές είναι «τεράστιες», δήλωσε απόψε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις «ελέγχουν μεγάλο μέρος του Σεβεροντονέτσκ. Η βιομηχανική ζώνη είναι ακόμη δική μας, δεν υπάρχουν Ρώσοι εκεί. Οι μάχες διεξάγονται μόνο στους δρόμους εντός της πόλης» ανέφερε μέσω του Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι. Ο Γκαϊντάι διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στο Λουχάνσκ. Όπως ανέφερε, οι Ρώσοι ελέγχουν «προσωρινά» το 90% της περιοχής.

«Οι Ρώσοι πυροβολούν τα πάντα, καταστρέφουν όλα τα σπίτια του Σεβεροντονέτσκ, με άρματα, με το πυροβολικό. Βάλλουν εναντίον και της βιομηχανικής ζώνης επίσης, αλλά τα αγόρια μας αντιστέκονται στους δρόμους», συνέχισε.

Το Λισίτσανσκ ελέγχεται πλήρως από τον ουκρανικό στρατό αλλά έχει γίνει στόχος «ισχυρών και χαοτικών» βομβαρδισμών. Οι Ρώσοι στοχεύουν «σκόπιμα» τα νοσοκομεία και τα κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσθεσε. «Πυροβολούν με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, οι καταστροφές είναι τεράστιες», σύμφωνα με τον Γκαϊντάι.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς πως είναι κοντά η επικράτησή τους στην περιοχή του Ντονμπάς, τονίζοντας πως «τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν σημειώσει αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη» στις μάχες που εξελίσσονται στην ανατολική Ουκρανία.

«Η κατάσταση στο μέτωπο δεν μεταβλήθηκε σημαντικά τις προηγούμενες 24 ώρες», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «η ηρωική υπεράσπιση του Ντονμπάς συνεχίζεται». Οι πιο σφοδρές μάχες συνεχίζουν να διεξάγονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λισιτσάνσκ και Ποπάσνα, συνέχισε. «Υπάρχει η αίσθηση πως οι δυνάμεις κατοχής δεν πίστευαν ότι η αντίσταση θα ήταν τόσο ισχυρή», πρόσθεσε.

Ανταλλαγή σορών στρατιωτών μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Ουκρανία και Ρωσία παρέδωσαν η μία στην άλλη τις σορούς 50 στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μια ανταλλαγή που περιελάμβανε 37 Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται ότι η ανταλλαγή έγινε στις γραμμές του μετώπου στην νοτιοανατολική περιοχή της Ζαπορίζια και πως τέτοιες ανταλλαγές θα συνεχισθούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: «Άδεια λόγια» οι διαβεβαιώσεις Λαβρόφ για τα λιμάνια - «Αν αποναρκοθετηθούν, η Ρωσία θα το εκμεταλλευτεί»

Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία: Η ΕΕ υποστηρίζει την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με 7,25 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider