Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε σήμερα το απόγευμα στην Τουρκία για να συζητήσει τη δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων για τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε σήμερα φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Λαβρόφ πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, η δυνατότητα για την Ουκρανία, έναν μεγάλο παγκόσμιο παραγωγό σιτηρών, να εξάγει τις καλλιέργειές της που βρίσκονται επί του παρόντος αποκλεισμένες στα λιμάνια της.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου έχει μπλοκάρει τις περισσότερες εξαγωγές της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εκτοξεύοντας τις τιμές και εγείροντας έναν σοβαρό κίνδυνο λιμού σε χώρες που εξαρτώνται από αυτές τις εξαγωγές, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προσέφερε τη βοήθειά της για τη συνοδεία θαλασσίων νηοπομπών από ουκρανικά λιμάνια, παρά την ύπαρξη ναρκών, ορισμένες από τις οποίες εντοπίστηκαν κοντά σε τουρκικές ακτές, που τοποθετήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας Βαχίτ Κιρίστσι, η Άγκυρα έχει κάνει «μια συμφωνία με την Ουκρανία που θα μας παραδώσει (σε τιμή) 25% φθηνότερη από αυτή του FOB», την τιμή αγοράς που περιλαμβάνει την τιμή στον προορισμό. Μια χειρονομία, σύμφωνα με τον ίδιο, για να ευχαριστήσει την Τουρκία.
«Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία μάς εμπιστεύονται», δήλωσε ο Κιρίστσι, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται».
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, «η Ουκρανία προστατεύει επί του παρόντος τα εμπορικά λιμάνια της που έχουν ναρκοθετηθεί» και φοβάται ότι θα «δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία» εάν αποσύρει τις νάρκες.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν «τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών, ηλιόσπορων και άλλων αγροτικών προϊόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Ο ουκρανικός Τύπος ανέφερε σήμερα ότι στις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στην Άγκυρα θα συμμετέχουν, εκτός από την Τουρκία και τη Ρωσία, «τα Ηνωμένα Έθνη και η Ουκρανία».
Ωστόσο, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα σήμερα αρνήθηκε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Βασίλ Μποντνάρ και του Λαβρόφ.
Ο Μποντνάρ κατηγόρησε την Παρασκευή τη Ρωσία ότι «κλέβει ξεδιάντροπα» και εξάγει ουκρανικά σιτηρά από την Κριμαία (νότια), που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, ιδίως στην Τουρκία.
Η Τουρκία θεωρείται σύμμαχος της Ουκρανίας, στην οποία δίνει μαχητικά drones, αλλά φροντίζει να διατηρεί ουδέτερη θέση έναντι της Ρωσίας, από την οποία εξαρτάται για τις προμήθειες ενέργειας και σιτηρών της.
Λίγο πριν τον πόλεμο, η Ουκρανία όδευε στο να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και προμήθευε το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου σε ηλιόσπορους και λάδι. Το Κίεβο εξήγαγε το 12% του παγκόσμιου σιταριού, το 15% του καλαμποκιού και το 50% των ηλιόσπορων κάθε μήνα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ