Ρωσία και Τουρκία προωθούν συμφωνία για μεταφορών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρωσία και Τουρκία προωθούν συμφωνία για μεταφορών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας
Η Ρωσία απαιτεί να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους στα εμπορικά πλοία για να διαπιστώνει αν μεταφέρονται όπλα, όρο με τον οποίο η Ουκρανία δεν συμφωνεί.

Σε προσωρινή συμφωνία για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας από βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, κατέληξαν η Ρωσία και η Τουρκία, αλλά το Κίεβο παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στην προτεινόμενη συμφωνία. Στην εν λόγω προσωρινή συμφωνία αναφέρεται το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις που έχουν γίνει για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με το Bloomberg η συμφωνία προβλέπει την αποναρκοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής της Οδησσού και επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η Ουκρανία , σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, δεν έχει ακόμη υποστηρίξει το σχέδιο, ανησυχώντας ότι η κατάργηση της άμυνας θα μπορούσε να αφήσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι ανοιχτό σε ρωσική επίθεση.

Η Ρωσία απαιτεί να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους στα εμπορικά πλοία για να διαπιστώνει αν μεταφέρονται όπλα, όρο με τον οποίο η Ουκρανία δεν συμφωνεί.

Το σχέδιο αναμένεται να συζητήσει την Τετάρτη στην Άγκυρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά είναι ασαφές αν η Ουκρανία θα στείλει εκπρόσωπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Σήμερα «κληρώνει» για τον νέο κατώτατο μισθό - Πως θα οδηγηθεί στα 1.000€ το 2027

Πόσο (και γιατί) «ξεφούσκωσε» το διεθνές ενδιαφέρον για απόκτηση κατοικιών στην Ελλάδα

Τα τρόφιμα θα ακριβύνουν, όχι μόνο λόγω πολέμου

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider