Τουρκία κατά Ελλάδας: «Προκαλεί και καταχράται συμμαχίες» - «Εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία κατά Ελλάδας: «Προκαλεί και καταχράται συμμαχίες» - «Εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο»
Μετά την ολοκλήρωση  του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. 

Η Τουρκία επιχειρεί να αντιστρέψει τους όρους και κατηγορεί την Ελλάδα για «προκλήσεις στο Αιγαίο», αλλά και για «κατάχρηση συμμαχιών» στη σκιά της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, «εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται».

Ξεκαθαρίσαμε, προσθέτει το ανακοινωθέν, πως θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».

Όπως τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης η σημερινή ανακοίνωση είναι αρκετά πιο σκληρή από την ανάλογη ανακοίνωση του Συμβουλίου το Μάρτιο.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας της γειτονικής χώρας υπήρξε αναφορά και στη σχεδιαζόμενη τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων, όπως είχε γράψει ο ΣΚΑΪ από τις 23 Μαΐου.

«Δεν μπλοφάρουμε»

«Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε» δήλωσε νωρίτερα σήμερα, κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι ο Τσαβούσογλου είπε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης: «Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947».

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ αποδομεί τις αιτιάσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στέλνει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρανάκης: Για να εκνευρίζεται ο Ερντογάν, κάτι κάνουμε σωστά ως χώρα

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Λάθος η εντύπωση πως δεν θα υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Διπλωματικές πηγές: Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ αποδομεί τις αιτιάσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο

gazzetta
gazzetta reader insider insider