ΗΠΑ: Ρώσος επιχειρηματίας λειτουργεί ως ιδιοκτήτης «βιτρίνα» για superyachts αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ρώσος επιχειρηματίας λειτουργεί ως ιδιοκτήτης «βιτρίνα» για superyachts αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων
Ο Khudainatov δεν εμφανίζεται σε καμία λίστα κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών.

Στον αγώνα για την κατάσχεση των assets που συνδέονται Ρώσους δισεκατομμυριούχους που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων, οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν πως ένας «καθαρός» Ρώσος επιχειρηματίας εμπλέκεται σε ένα βαθύ δίκτυο offshore εταιρειών και πως λειτουργεί ως ιδιοκτήτης «βιτρίνα» για τα μερικά από τα ακριβότερα superyachts του κόσμου, συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ των οποίων το «διάσημο» Scheherazade, ένα superyacht αξίας 700 εκατ. δολαρίων το οποίο συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στις Αρχές του νησιού Φίτζι, όπου οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατασχέσουν του σκάφος Amadea, αξίας 325 εκατ. δολαρίων, αποκαλύπτουν πως υπάρχει μια «φωλιά» από offshore εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια ενός πωλητή σκαφών (yacht broker) για να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των σκαφών. Οι δικηγόροι των επίσημων ιδιοκτητών και του πωλητή αρνούνται τις κατηγορίες.

Τα διαφορετικά επίπεδα εταιρειών και trust, εκτείνονται από τα νησιά Μάρσαλ μέχρι την Ελβετία και «δείχνουν» πως ο ιδιοκτήτης των δύο πολυτελών σκαφών Scheherazad και Amadea είναι ο πρώην πρόεδρος της κυβερνητικής Rosneft OJSC, Eduard Khudainatov.

Ο Khudainatov δεν εμφανίζεται σε καμία λίστα κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών.

Όμως σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο πραγματικός «ιδιοκτήτης» του Amadea είναι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Suleiman Kerimov, ο οποίος μπήκε για πρώτη φορά το 2018 σε αμερικανική λίστα κυρώσεων, λόγω των δοσοληψιών του με τον Πούτιν. Συγκεκριμένα, ο Kerimov, κατηγορήθηκε πως βγήκε κερδισμένος μέσα από σκιώδης δοσοληψίες με την ρωσική κυβέρνηση του Πούτιν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Εξαφανίστηκε» το σήμα του superyacht Pacific κοντά στις Μπαχάμες - Ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη (pics)

Πώς οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το super yacht «Amadea» του ολιγάρχη Kerimov

gazzetta
gazzetta reader insider insider