Πιερρακάκης: Το κράτος πρέπει διαρκώς να εξελίσσεται, πρέπει διαρκώς να αλλάζει

Newsroom
Μοιράσου το
Πιερρακάκης: Το κράτος πρέπει διαρκώς να εξελίσσεται, πρέπει διαρκώς να αλλάζει
Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση δεν είναι άλλη από τον μετασχηματισμό του κράτους, αναφέρει ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για τον μετασχηματισμό του κράτους, την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση όπως την χαρακτήρισε έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα: «200 Χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους από τον Ι.Καποδίστρια - Η επανεκκίνηση του κράτους στην ψηφιακή εποχή» στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Ναυπλιέων.

Όπως τόνισε «με αφορμή το παρελθόν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μέλλον. Γιατί στο μέλλον θα κριθούν όλα, ακόμη και το παρελθόν εκ νέου».

Αναφερόμενος μάλιστα στην φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «φτιάξτε ξανά το κράτος», ο υπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό σήμαινε πως το κράτος, κοντά 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, πρέπει να μετασχηματιστεί. Το κράτος πρέπει διαρκώς να μετασχηματίζεται, πρέπει διαρκώς να αλλάζει. Πρέπει διαρκώς να μεταρρυθμίζεται, να μπορεί να επιβραβεύει τα καλά στοιχεία του, να διορθώνει τα κακά, να βελτιώνεται. Και η αλήθεια είναι πως το κράτος τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε ο μεγάλος ασθενής».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση δεν είναι άλλη από τον μετασχηματισμό του κράτους, και σε αυτόν το χώρο δεν μπορεί παρά να δει κάποιος ότι δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Αυτό δηλαδή που πέτυχε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ξεκινώντας το 1828, και φυσικά με την επίσημη αναγνώριση του ελληνικού κράτους. Η κληρονομιά του Καποδίστρια, του Τρικούπη, φτάνει στο Βενιζέλο, στην ανοικοδόμηση της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην είσοδό της στην ΕΟΚ και πολλά άλλα. Πρόκειται για μεγάλες ενέργειες και μεγάλες κληρονομιές οι οποίες θεμελιώνουν το ότι η χώρα πρέπει ν' αλλάζει».

Μάλιστα ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «οι μεταρρυθμίσεις έχουν μια κοινή παράμετρο στη σύστασή τους, πάντα κάποιους θίγουν και πάντα κάποιοι κερδίζουν απ' αυτές. Συνήθως κάποιοι λίγοι θίγονται πολύ, αλλά οι πολλοί κερδίζουν όλοι», ενώ αναφερόμενος στα διακυβεύματα του σήμερα επεσήμανε ότι «διαφέρουν, είναι τεχνολογίες, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δορυφόροι, τα νέα δίκτυα που εν τέλει έρχονται να απελευθερώσουν κάποιες μεγάλες δυνατότητες, αλλά και να λύσουν το πρόβλημα του "μεγάλου ασθενούς"». Ο κ. Πιερρακάκης δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις αλλαγές που έχουν γίνει με την απλούστευση διαδικασιών και ψηφιοποίηση υπηρεσιών όπως συνέβη στα γεγονότα ζωής, όπως η δήλωση γέννησης ενός παιδιού με μια κίνηση στο μαιευτήριο ή το σύστημα εμβολιασμού. «Το πιο σημαντικό στην περίπτωση του εμβολίου δεν ήταν το ίδιο το εμβόλιο, αλλά αυτό το μήνυμα που πέρασε, το πόσο δηλαδή και το πώς μπορούν κάποια πράγματα ν' αλλάξουν και ν' αλλάξουν πάρα πολύ γρήγορα». πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.

«Πάμε όμως πίσω. Ο Καποδίστριας προσπάθησε να φτιάξει ένα κράτος ενώνοντας το και υπερβαίνοντας τις διαφορετικές φατρίες, πράγμα το οποίο εν τέλει του κόστισε και τη ζωή. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με διάφορες μικρές προτεραιότητες που υπάρχουν μέσα σ' ένα κράτος - πολιτεία, τις οποίες το κεντρικό κράτος πρέπει να τις υπερβαίνει για να καλύπτει το συνολικότερο κοινό συμφέρον. Εμείς στο ξεκίνημα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις διαφορετικές βάσεις δεδομένων που υπήρχαν στα υπουργεία, αλλά και το γεγονός ότι τα συστήματα δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους». Όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης «Το κράτος δεν είχε σχεδιαστεί για τον πολίτη, αλλά για το ίδιο το κράτος. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να ξανασχεδιάσουμε το κράτος στο πώς δουλεύει και να το κάνουμε πολιτοκεντρικό, δηλαδή να αλλάξουμε την εξίσωση. Ο πολίτης μπαίνει στο επίκεντρο και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Σχετικά με τις 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές που καταγράφηκαν το 2021 ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου, καθώς αναλογούν περίπου σε 63 ουρές που γλίτωσε ο κάθε πολίτης και «άρα βλέπει κανείς το εκθετικό άλμα, αλλά και ότι ο κόσμος στην ουσία διψούσε για να μην ταλαιπωρείται», ενώ αναφέρθηκε και στις 1398 πλέον ψηφιακές υπηρεσίες που σε διάστημα 2,5 ετών, δημιουργήθηκαν πάνω από μία υπηρεσίες τη μέρα, μαζί με τα Σάββατα και τις Κυριακές. «Οι υπηρεσίες αυτές δημιουργήθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δημιουργήθηκαν μέσα από το μεράκι και τη δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων».

Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για «έναν μηχανισμό για την εδραίωση και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Το ψηφιακό κράτος το χρειάζεται αυτός που δεν έχει την ευχέρεια του πλούτου στα χέρια του, που δεν έχει τις γνωριμίες, ούτε το χρόνο, όμως έχει ίσα δικαιώματα. Η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών, είναι μία δύναμη ουσιαστικά που απλώνει την κοινωνική ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες, την ισονομία και την ισότητα των δικαιωμάτων. Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός στον πολίτη και όχι απέναντι του. Αυτό είναι που εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε και ακριβώς αυτό είναι και το νόημα όλης αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας. Το μήνυμα που εγώ προσωπικά λαμβάνω από τον Καποδίστρια είναι η αποκατάσταση της ενότητας, η άρση των στεγανών, η υπέρβαση των εμποδίων και όλων όσων επιβάλλονταν από τα ήθη, τη συνήθεια, τη γεωγραφία και τους κατακερματισμούς που έχουν σφραγίσει το εσωτερικό τοπίο, τον χαρακτήρα του ατόμου και του ίδιου του κράτους μας. Αποτελούν τους κατακερματισμούς που πρέπει να υπερβούμε για να πετύχουμε μεγάλους στόχους». Καταλήγοντας ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «αν οι Έλληνες πέτυχαν τότε βάζοντας τη μία πέτρα πάνω στην άλλη, εμείς δε δικαιούμαστε να ολιγωρούμε, να εφησυχάζουμε, αλλά ούτε και να είμαστε ικανοποιημένοι εάν δεν κατορθώσουμε με τις δυνάμεις του σήμερα πολλά περισσότερα, πολύ μεγαλύτερα, που νομίζω πως είναι απολύτως επιτεύξιμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:54

Υεμένη: Τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων - Ελπίζει να εισάγει σιτηρά από την Ινδία

12:50

Οικονόμου: Η Ελλάδα παραμένει όρθια σ' ένα παγκόσμιο περιβάλλον όταν άλλες δυνάμεις λύγισαν

12:48

Κυριακίδου: 3.040 εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων στο Βέλγιο, ακολουθούν και άλλες χώρες

12:45

Κοντοζαμάνης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα της πανδημίας

12:41

Προσωπικός Ιατρός: Στις αρχές Αυγούστου η έναρξη εγγραφών των πολιτών

12:39

Πλεύρης: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια αύξηση 43% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάιο

12:32

Optima bank: Συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας» για την ενίσχυση ΜμΕ

12:23

Alpha Bank: Στο 5,03% η συμμετοχή της Capital Group Companies

12:22

Φινλανδία: «Πράσινο φως» στην ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα με τη Ρωσία

12:19

Πυρκαγιά στη Φυλή απέναντι από το γήπεδο Πανοράματος

12:18

Ρωσία: Προειδοποιεί ότι θα θέσει υπό την πλήρη δικαιοδοσία της και τον αγωγό Σαχαλίν-1

12:14

ΕΥ: Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων στο νέο αβέβαιο περιβάλλον

12:12

ΗΠΑ - Διαρροή: Ο Μπάιντεν σκόπευε να διορίσει ισόβιο ομοσπονδιακό δικαστή που τάσσεται κατά των αμβλώσεων

12:06

MI5 - FBI: Κοινή προειδοποίηση για «αυξανόμενη απειλή» από το Πεκίνο

12:04

Bring Your Bro: Το πρώτο 2on2 StreetBall τουρνουά στην Ελλάδα

11:59

Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Παρασκευή

11:51

Ρεύμα: Ενεργοποιείται το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά

11:45

Πλεύρης: Εγκληματική και τρομοκρατική ενέργεια η έκρηξη στο Σισμανόγλειο

11:44

Η Skroutz αποκτά το 100% της EveryPay

11:35

Μπακογιάννης: Να ληφθούν μέτρα για να μην παραλύει το κέντρο της Αθήνας από τις πορείες

11:30

Τράπεζα Πειραιώς: Αξιολογεί επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

11:26

Κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τράπεζες και Jumbo

11:23

ΔΝΤ: Περίπου το 20% του προσωπικού αποχώρησε, δείχνει εσωτερική έρευνα

11:16

Βρετανικά ΜΜΕ: Προς παραίτηση ο Μπόρις Τζόνσον - Θα κάνει διάγγελμα εντός της ημέρας

11:16

G20 - ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Καμία νομιμοποίηση της «θηριωδίας» της Ρωσίας στην Ουκρανία

11:06

Η «βουτιά» του Ευρώ στην «στέρνα» της ύφεσης

10:55

ΥΠΕΝ: Nομοσχέδιο για υπεράκτια αιολικά σε δημόσια διαβούλευση - Στόχος 2 γιγαβάτ ως το 2030

10:52

ΠΟΥ: Δύο νέοι θάνατοι από ευλογιά των πιθήκων στην Αφρική

10:51

Ισχυρή άνοδος πάνω από 1,5% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια