Καύσιμα: Ελπίδες για μερική ανακούφιση μέσω της επιδότησης μετά από τα «καπέλα» το Πάσχα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Ελπίδες για μερική ανακούφιση μέσω της επιδότησης μετά από τα «καπέλα» το Πάσχα
Η αγορά ζητά επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών και τόνωσης της ζήτησης.

Στην επιδότηση καυσίμων και στις προοπτικές η πτώση της διεθνούς τιμής του Brent να περάσει τελικά και στην αντλία των ελληνικών πρατηρίων εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι Έλληνες οδηγοί οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις ήρθαν αντιμέτωποι με «καπέλα» στις τιμές κατά την περίοδο των εορτών. Ενώ η διεθνής τιμή του Brent έπεσε στα 100 δολάρια από τα 110 οι τιμές αντί να υποχωρήσουν αυξήθηκαν με μέρος της αγοράς να αποδίδει την αδυναμία μείωσης της τιμής σε ένα πιο ισχυρό δολάριο το οποίο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τις χώρες εισαγωγής όταν αυτές αγοράζουν με άλλο νόμισμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι μερικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν ως πάγια τακτική την αύξηση των τιμών κατά την περίοδο των εορτών όπου ευνοούνται οι οδικές μετακινήσεις ενώ όπως σημειώνουν, το φαινόμενο δεν είναι καθολικό και δεν πρέπει να αγνοείται ότι υπάρχουν πρατήρια τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές σε πιο προσιτά επίπεδα.

Η τιμή της αμόλυβδης κινείται σταθερά άνω των 2 ευρώ το λίτρο και σε κάποιες περιπτώσεις άνω των 2,4 ευρώ ενώ πάνω από τα 1,8 ευρώ κυμαίνεται το diesel κίνησης, για το οποίο ισχύει η καθολική έκπτωση των 15 λεπτών για όλο τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 2,074 από 2,047 την προηγούμενη εβδομάδα (όπου οι τιμές διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπ’ όψιν υψηλότερες τιμές για το Brent) και για το diesel κίνησης στα 1,825 δολάρια από τα 1,797 την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για την επιδότηση καυσίμων

Την ώρα που η ανησυχία των καταναλωτών κορυφώνεται για την πορεία του ενεργειακού κόστους, οι 3 εκατομμύρια δικαιούχοι του επιδόματος καυσίμων συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr προκειμένου να λάβουν το βοήθημα ύψους 30-50 ευρώ για την κάλυψη ποσότητας καυσίμων έως και 180 λίτρων για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2022.

Όπως είναι γνωστό, η πλατφόρμα υποδέχεται αιτήσεις σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των πολιτών. Συγκεκριμένα την Τρίτη 26 Απριλίου κατέστη να δυνατόν να κάνουν αίτηση οι πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε 0, 1 και 2 ενώ έως την Παρασκευή 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους πολίτες με βάση το λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, και οι οποίοι θα ενημερώνονται με ανακοινώσεις. Για όσους χάσουν την προθεσμία υποβολής κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αίτησης από 1η Μαΐου. Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Ωστόσο, παρά τα πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, η αγορά ζητά επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών και παράλληλης τόνωσης της ζήτησης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία, με κοινοποίηση στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος ζητά παράταση μέτρου επιδότησης πετρελαίου κίνησης (ύψους 0,12€ πλέον ΦΠΑ), η οποία ισχύει για όλο τον Απρίλιο για όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, στη σχετική επιστολή αναφέρεται ότι:

«Οι συνεχείς ανατιμήσεις των καυσίμων επηρεάζουν σημαντικά την αγορά και επιφέρουν κλιμάκωση της ακρίβειας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Όσο αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης, άλλο τόσο αυξάνονται όλα τα αγαθά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, καθιστώντας δυσβάστακτο το βάρος της ακρίβειας για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Σχετική ελάφρυνση στην ακρίβεια έδωσε η ΚΥΑ αριθμ. 44010 ΕΞ 2022, ΦΕΚ 1540/Β/1-4-2022, όπου χορηγήθηκε επιδότηση ποσού 0,12 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης το οποίο διατίθεται στην εσωτερική αγορά για το διάστημα από την 1η έως και την 30η Απριλίου 2022. Με δεδομένη την διάθεση της κυβέρνησης να ανακουφίσει τους πολίτες, καθώς συν τοις άλλοις ακολουθούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, Φόρος εισοδήματος), καθίσταται αναγκαίο να δοθεί παράταση του μέτρου της χορήγησης επιδότησης ύψους 0,12€ πλέον ΦΠΑ του πετρελαίου κίνησης για 2 επιπλέον μήνες, ήτοι έως και 30 Ιουνίου 2022 και έως ότου αποκλιμακωθούν οι υψηλές τιμές καυσίμων, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στην τσέπη του καταναλωτή και των επιχειρήσεων».

Διεθνείς αναλυτές: «Ψαλίδι» στις εκτιμήσεις για 200 δολάρια το βαρέλι

Εν μέσω των συνεχιζόμενων lockdown στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο και της πτώσης της ζήτησης, οι διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αυξανόμενος πληθωρισμός καταστρέφουν επίσης τη ζήτηση για πετρέλαιο και θεωρούν τώρα ότι το πετρέλαιο θα καταγράψει πτωτική πορεία, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να προσεγγίσει και τα 200 δολάρια το βαρέλι που μέρος της αγοράς είχε εκφράσει πριν από λίγες ημέρες.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα lockdown COVID-19 στην Κίνα και οι αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος, προσφέροντας μια ανακούφιση από τις υψηλές τιμές», δήλωσε ο Claudio Galimberti από την Rystad Energy.

Η Rystad Energy εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια με την ανάκαμψη να θεωρείται απίθανη τουλάχιστον μέχρι το 2023. Προβλέπει ότι ο ετήσιος παγκόσμιος μέσος όρος ζήτησης πετρελαίου θα φτάσει τα 99,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πέφτοντας κάτω από το υψηλό προ πανδημίας επίπεδο των 100,2 εκατομμυρίων βαρελιών (2019).

Παράλληλα, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ επιβαρύνεται περαιτέρω από τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID-19 και τα γεωπολιτικά ζητήματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2022 από 4,4% σε 3,6% αυξάνοντας επίσης τις πτωτικές πιέσεις στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Τράπεζα: Το σοκ από τις αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια

Οικονόμου: Είμαστε πάρα πολύ κοντά να ανοίξει η πλατφόρμα για τα καύσιμα την επόμενη εβδομάδα

Fuel Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το επίδομα καυσίμων - Ξεπερνούν τις 100.000 οι αιτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider