Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων από Τρίτη του Πάσχα – Βήμα βήμα η διαδικασία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων από Τρίτη του Πάσχα – Βήμα βήμα η διαδικασία
Σε πέντε διαφορετικές ημερομηνίες θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι για το επίδομα βενζίνης, ενώ από την 1η Μαΐου το σύστημα θα υποδέχεται αιτήσεις από όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως αριθμού ΑΦΜ.

Από αύριο, Τρίτη, 26 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα καυσίμων για όλους τους μισθωτούς, δημόσιους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δηλώσει οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από την Τρίτη του Πάσχα μέχρι και το Σάββατο σε συγκεκριμένες ημέρες ανάλογα με τον αριθμό ΑΦΜ ενώ από την 1η Μαΐου το σύστημα θα υποδέχεται αιτήσεις από όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως αριθμού ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη του Πάσχα (26/4/2022) μέχρι και το Σάββατο (30/4/2022) η πλατφόρμα θα υποδέχεται αιτήσεις ως εξής:

  • 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
  • 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
  • 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
  • 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
  • 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.
  • Πώς θα υποβάλλεται η αίτηση

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται με χρήση των κωδικών TaxisNet. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Επίσης, συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Μετά από την υποβολή αιτήσεων θα αντλούνται αυτόματα στοιχεία για το όχημα (ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας) και τον οδηγό (εισόδημα κλπ).

Εφόσον επαληθευθεί ότι πληρούν τα κριτήρια λήψης του επιδόματος, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει την έγκριση καθώς και τα στοιχεία του δικαιούχου στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και από τους πιστοποιημένους υπαλλήλους στα Κ.Ε.Π για αυτό οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μαζί τους τα στοιχεία ενώ απαιτείται και η δήλωση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Το ύψος της επιδότησης ανά κατηγορία και περιοχή

Τα ποσά που θα πιστωθούν στους δικαιούχους για τους μήνες Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ συνολικά ανάλογα με την περιοχή και το όχημα που δηλώνεται.

Συγκεκριμένα:

α) 50 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών- μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμ-μουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

β) 40 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

γ) 35 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

δ) 30 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν στην κατοχή τους όχημα, μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο κατά πλήρη κυριότητα συγκυριότητα ή leasing το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε κυκλοφορία να είναι ασφαλισμένο και να μην έχει οφειλές για τέλη κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται πως όσοι «κατεβάσουν» την ψηφιακή κάρτα για καύσιμα στο smartphone τους, θα έχουν ένα μπόνους 5 ευρώ όμως θα πρέπει να προσέξουν γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ποσό μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022, οπότε και είναι η ημερομηνία λήξης της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα δοθεί το επίδομα καυσίμων - Τα ποσά, το μπόνους των 5 ευρώ και οι δικαιούχοι 

Μετά το Πάσχα οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων – Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για πιθανές ανατιμήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider