Επιδότηση καυσίμων: Την Τρίτη του Πάσχα ανοίγει η πλατφόρμα – Τμηματικά οι αιτήσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδότηση καυσίμων: Την Τρίτη του Πάσχα ανοίγει η πλατφόρμα – Τμηματικά οι αιτήσεις
Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων. Σε συγκεκριμένες ημερομηνίες η υποβολή αιτήσεων ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΦΜ.

Ανοίγει τελικά την Τρίτη του Πάσχα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα καυσίμων για τους δικαιούχους που παρουσιάζουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Με καθυστέρηση κάποιων ημερών και με την προσδοκία ότι ίσως η διαδικασία να προλάβει τουλάχιστον την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν την ενίσχυση η οποία κυμαίνεται απο 30-50 ευρώ ανάλογα με το είδος του οχήματος και την περιοχή μόνιμης κατοικίας.

Από την Τρίτη του Πάσχα και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες θα μπορεί ο κάθε δικαιούχος του επιδόματος καυσίμων να υποβάλει αίτηση μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι ότι εάν οι δικαιούχοι επιθυμούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία άμεσα θα πρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή την ημέρα που προβλέπεται ανάλογα με το λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ του ενώ αν χάσει την προθεσμία θα μπορεί να υποβάλει αίτηση από 1η Μαΐου όπου το σύστημα θα υποδέχεται αιτήσεις ανεξαρτήτως λήγοντα αριθμού ΑΦΜ. Ομοίως, οι δικαιούχοι που δεν επιθυμούν να υποβάλλουν οι ίδιοι την αίτηση ηλεκτρονικά μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Κ.Ε.Π., από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης και χωρίς να ισχύουν οι περιορισμοί των ημερομηνιών με βάσει τον ΑΦΜ.

Όπως είναι γνωστό, η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται είτε σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό και παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022. Σε αυτή την περίπτωση, ο καταναλωτής θα μεταβαίνει στα πρατήρια και το ποσό της αγοράς καυσίμων θα πληρώνεται απευθείας μέσω της κάρτας όπως συμβαίνει με τη χρήση χρεωστικών καρτών ενώ θα έχει μπόνους 5 ευρώ αν επιλέξει την ψηφιακή μέθοδο. Η δεύτερη επιλογή είναι ο δικαιούχος να ορίσει έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με την είσοδό τους στην εφαρμογή να συμπληρώνουν και να επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους δηλαδή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους.

Εφόσον επαληθευθεί ότι πληρούν τα κριτήρια λήψης του επιδόματος, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει την έγκριση καθώς και τα στοιχεία του δικαιούχου στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και από τους πιστοποιημένους υπαλλήλους στα Κ.Ε.Π για αυτό οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μαζί τους τα στοιχεία ενώ απαιτείται και η δήλωση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους ενώ από την 1η Μαΐου και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. Συγκεκριμένα, από την Τρίτη του Πάσχα (26/4/2022) μέχρι και το Σάββατο (30/4/2022) η πλατφόρμα θα υποδέχεται αιτήσεις ως εξής:

  • 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
  • 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
  • 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
  • 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
  • 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Το ύψος της επιδότησης ανά κατηγορία και περιοχή

Τα ποσά που θα πιστωθούν στους δικαιούχους για τους μήνες Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ συνολικά ανάλογα με την περιοχή και το όχημα που δηλώνεται. Συγκεκριμένα:

α) 50 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών- μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμ-μουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

β) 40 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

γ) 35 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

δ) 30 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετά το Πάσχα οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων – Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για πιθανές ανατιμήσεις

Επιδότηση καυσίμων: Στις 26/4 ανοίγει η πλατφόρμα - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

Καύσιμα: Τονωτική ένεση από την επιδότηση για καταναλωτές – Ανησυχία στην αγορά για την τουριστική περίοδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider