Ουκρανία: «Τελική μάχη» για Αζοφστάλ και Μαριούπολη; - Έφοδοι στο εργοστάσιο από τους Ρώσους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: «Τελική μάχη» για Αζοφστάλ και Μαριούπολη; - Έφοδοι στο εργοστάσιο από τους Ρώσους
To επίκεντρο της σφοδρής σύγκρουσης στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι η Μαριούπολη και το Αζοφστάλ και την Πέμπτη, με αναφορές του ουκρανικού στρατού να κάνουν λόγο για απόπειρα των ρωσικών στρατευμάτων να εισβάλουν στο εργοστάσιο χάλυβα. 

To επίκεντρο της σφοδρής σύγκρουσης στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι η Μαριούπολη και το Αζοφστάλ και την Πέμπτη, με αναφορές του ουκρανικού στρατού να κάνουν λόγο για απόπειρα των ρωσικών στρατευμάτων να εισβάλουν στο εργοστάσιο χάλυβα.

Συγκεκριμένα, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ένα τμήμα της πόλης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον υπουργό Άμυνας του την Τετάρτη να ματαιωθεί η επιχείρηση εισβολής στο εργοστάσιο Αζοφστάλ να ματαιωθεί, ενώ έδωσε οδηγίες να «μπλοκαριστούν» οι εγκαταστάσεις, ώστε, όπως είπε, «να μην περνάει ούτε μύγα».

Είπε ακόμη ότι η Ρωσία εγγυάται για τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι θα «τους μεταχειριστούμε με σεβασμό».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο πολιορκούμενο εργοστάσιο Azovstal, ενώ, όπως ισχυρίζεται, πάνω από 1.400 έχουν παραδοθεί. Παράλληλα, ανέφερε πως η Ρωσία έχει επιτρέψει την εκκένωση περισσότερων από 142.000 αμάχων».

Μαζικός τάφος στην Μαριούπολη;

Δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης δείχνουν έναν μαζικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, έγινε σήμερα γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Η Maxar Technologies ανέφερε πως η επανεξέταση φωτογραφιών από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου καταδεικνύει ότι η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ της 23ης-26ης Μαρτίου. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε ένα υπάρχον νεκροταφείο στο χωριό Μάνχους, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Maxar.

Διέφυγαν τρία λεωφορεία με αμάχους

Τρία λεωφορεία γεμάτα με αμάχους που αναχώρησαν από το λιμάνι της Μαριούπολης, έφθασαν σήμερα στη Ζαπορίζια, μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Γυναίκες και παιδιά ήταν μέσα στα λεωφορεία, που δρομολογήθηκαν χάρη στο άνοιγμα ενός "ανθρωπιστικού διαδρόμου" έπειτα από μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων αυτοί οι διάδρομοι ήταν αδύνατον να λειτουργήσουν λόγω των μαχών.

Τέσσερα λεωφορεία που προορίζονταν για τη μεταφορά αμάχων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, κατάφεραν σήμερα το πρωί να φύγουν από τη Μαριούπολη αλλά δεν μπορούσε να ειπωθεί με σιγουριά ότι τα λεωφορεία που έφθασαν σήμερα το απόγευμα αποτελούσαν μέρος της αυτοκινητοπομπής αυτής. Τα λεωφορεία πρέπει να διασχίσουν τα 200 χλμ. μεταξύ του πολιορκημένου λιμανιού και της Ζαπορίζια και μερικές φορές μπορεί να χρειάζονται αρκετές ημέρες λόγω των αναρίθμητων σημείων ελέγχου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι η Μαριούπολη, στρατηγικό λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας που πολιορκείτο εδώ και σχεδόν δύο μήνες από τους Ρώσους στρατιώτες, είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Οι τελευταίοι Ουκρανοί που αντιστέκονταν, μαχητές του εθνικιστικού τάγματος Αζόφ και της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, είναι οχυρωμένοι μέσα στην πελώρια χαλυβουργία Αζοφστάλ, μαζί με εκατοντάδες αμάχους.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τη δημιουργία έκτακτου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αυτών των αμάχων, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να πολιορκηθεί το Αζοφστάλ παρά να εξαπολυθεί επίθεση σε αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανικός στρατός: Στο Αζοφστάλ και στο λιμάνι της Μαριούπολης επιχειρούν να εισβάλουν οι Ρώσοι

Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά την αποχώρηση πολιτών και στρατιωτών από το Azovstal της Μαριούπολης

Κίεβο: Η πολιορκία της Μαριούπολης «περιπλέκει» τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider