Μετά το Πάσχα οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων – Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για πιθανές ανατιμήσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά το Πάσχα οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων – Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για πιθανές ανατιμήσεις
Χωρίς επίδομα καυσίμων η μεγάλη έξοδος του Πάσχα. Διστακτικοί οι καταναλωτές να "γεμίσουν". Μικρές αυξήσεις στις τιμές αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Μετά από το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων για χιλιάδες δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Παρά την προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ξεκινήσουν οι αιτήσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, η επερχόμενη αργία των τραπεζών και τελευταίες τεχνικές διευθετήσεις που απαιτούνται μεταθέτουν το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη του Πάσχα.

Η μεγάλη έξοδος του Πάσχα έχει ήδη ξεκινήσει αλλά πολλοί καταναλωτές, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη της επιδότησης, είχαν μεταθέσει χρονικά την ημερομηνία αναχώρησής τους αναμένοντας το επίδομα το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εξολοκλήρου για ένα μόνο γέμισμα (40 ή 50 ευρώ ανάλογα με την περιοχή). Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τις τελευταίες ημέρες ο τζίρος στα πρατήρια είναι πεσμένος καθώς οι καταναλωτές λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι η πλατφόρμα θα άνοιγε το αργότερο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, τηρούσαν στάση αναμονής για το επίδομα και υπολόγιζαν «να φουλάρουν» λίγο πριν από το ταξίδι τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι χάνεται όπως φαίνετια το χρονικό παράθυρο των διακοπών του Πάσχα, η επιδότηση αναμένεται να αξιοποιηθεί στην καλύτερη περίπτωση για την επιστροφή των εκδρομέων. «Αλλά ακόμη και σήμερα να άνοιγε η πλατφόρμα, η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Πώς θα προλάβει να γίνει ταυτοποίηση των χρηστών μέσω του Taxisnet, να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία, να βγουν οι κάρτες;», αναφέρει πηγή της αγοράς.

Πιο θετικές είναι οι εξελίξεις για τους οδηγούς ταξί καθώς χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ στην καταβολή ποσού συνολικού ύψους 3.935.800 ευρώ, σε 19.679 δικαιούχους της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

Πρόκειται για πίστωση ύψους 200 ευρώ ανά δικαιούχο, ενώ όσοι έχασαν την προθεσμία να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 15 Απριλίου 2022, δίνεται η δυνατότητα υποβολής μέχρι τις 29 Απριλίου 2022, καθώς θα ανοίξει εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Πάντως οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα πλήττοντας τόσο τους δικαιούχους όσο και τους μη δικαιούχους του επιδόματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,057 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,803 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεδομένου ότι το Brent ακολουθεί ανοδική πορεία εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των τιμών κατά 2-3 λεπτά. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έχει πέσει το θέμα της επέκτασης του επιδόματος πέραν του τριμήνου, εάν οι περιστάσεις το επιβάλουν, προκειμένου να αποσυμφορηθεί σε κάποιο βαθμό το κόστος μετακίνησης για τους Έλληνες οδηγούς.

Οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 185 δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 185 δολάρια το βαρέλι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργήσει για να επιβάλει πλήρη άμεση απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, λέει η JPMorgan.

Εάν η ΕΕ κλιμακώσει τα εμπάργκο στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία και αποφασίσει να επιβάλει πλήρες άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να εκτοξευθούν κατά 65% εκτιμά η Νατάσα Κανέβα, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην J.P. Morgan.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Βloomberg, μια πλήρης άμεση απαγόρευση θα μείωνε πάνω από 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα της ρωσικής προμήθειας και η Κίνα και η Ινδία δεν θα μπορούσαν να απορροφήσουν όλους αυτούς τους όγκους πολύ σύντομα.

Ωστόσο, η άμεση απαγόρευση της ΕΕ δεν είναι το βασικό σενάριο της JPMorgan. Η επενδυτική τράπεζα βλέπει η ρωσική προσφορά στην Ευρώπη να μειώνεται κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια. Εάν η ΕΕ επιβάλει σταδιακή απαγόρευση της σταδιακής κατάργησης του ρωσικού πετρελαίου για αρκετούς μήνες, όπως έκανε με την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, που εγκρίθηκε στις αρχές Απριλίου αλλά θα τεθεί σε ισχύ μόνο από τον Αύγουστο, αυτό δεν θα επηρεάσει τόσο τις τιμές του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Είμαστε πάρα πολύ κοντά να ανοίξει η πλατφόρμα για τα καύσιμα την επόμενη εβδομάδα

Καύσιμα: Τονωτική ένεση από την επιδότηση για καταναλωτές – Ανησυχία στην αγορά για την τουριστική περίοδο

Καύσιμα: Οι Έλληνες διστάζουν να «γεμίσουν» - Συγκρατημένη η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider