Επίδομα καυσίμων: Τροχάδην για να ανοίξει την Μ.Πέμπτη η πλατφόρμα, τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής, το «plan B»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα καυσίμων: Τροχάδην για να ανοίξει την Μ.Πέμπτη η πλατφόρμα, τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής, το «plan B»
Τις τελευταίες πινελιές βάζει το αρμόδιο επιτελείο της κυβέρνησης στο σύστημα επιδότησης καυσίμων. Στόχος είναι η πλατφόρμα να ανοίξει μέχρι τη Μ. Πέμπτη, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει και «plan B» σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό. Τη βούληση για διεύρυνση της επιδότησης, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, επανέλαβε η κυβέρνηση.

Τις τελευταίες πινελιές βάζει το αρμόδιο επιτελείο της κυβέρνησης στο σύστημα επιδότησης καυσίμων το οποίο θα επιτρέψει στους δικαιούχους να λάβουν επιδότηση από 30 έως 50 ευρώ για ένα τρίμηνο ως μέρος ενίσχυσης συνολικής κατανάλωσης 180 λίτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η πλατφόρμα να ανοίξει μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά αν αυτό δεν καταστεί τεχνικά εφικτό δεν αποκλείεται η έναρξη της διαδικασίας να μετατεθεί για την Τρίτη του Πάσχα. Μία ακόμη λύση που εξετάζεται, σε περίπτωση που δεν έχει τελειοποιηθεί το σύστημα έκδοσης ψηφιακής κάρτας, είναι να δοθεί η επιδότηση μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη μόνο σε όσους προτίθενται να την λάβουν μέσω τραπεζικού λογαριασμού και την άλλη εβδομάδα να εξυπηρετηθούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι. Πάντως, όπως αναφέρει σχετική πηγή, αυτή τη στιγμή οι εργασίες διενεργούνται με υπερεντατικούς ρυθμούς προκειμένου να ξεκινήσει ανεξαιρέτως για όλους η επιδότηση το συντομότερο δυνατόν με ιδεατή ημερομηνία έναρξης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η επιδότηση, η οποία θα έχει τρίμηνη διάρκεια αναμένεται να ανακουφίσει μέχρι κάποιο βαθμό τους δικαιούχους, δηλαδή όσους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση της επιδότησης και πέραν του τριμήνου. Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «πιθανότατα θα πρέπει να επεκταθεί και να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα η επιδότηση καυσίμων και θα πρέπει να συνεχιστεί η κάρτα. Το πώς θα γίνει θα είναι συνάρτηση των αναγκών, των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων που θα θέσει ο πρωθυπουργός».

Στο ίδιο πλαίσιο μιλώντας χθες, Δευτέρα, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι κάθε διαθέσιμο ευρω θα διατεθεί για την ενίσχυση των πολιτών.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης και οι προϋποθέσεις

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι απλή και γίνεται μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του -διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με τα απαραίτητα μητρώα, και ιδίως, με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, διαβιβάζονται στο πιστωτικό ίδρυμα τα στοιχεία του δικαιούχου και, ιδίως, το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, καθώς και ο αριθμός του τραπεζικού του λογαριασμού.

H ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως το τέλος Ιουλίου μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο αποκλειστικά για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα ακόλουθα ποσά:

α) 50 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

β) 40 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

γ) 35 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

δ) 30 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Είμαστε πάρα πολύ κοντά να ανοίξει η πλατφόρμα για τα καύσιμα την επόμενη εβδομάδα

Καύσιμα: Οι Έλληνες διστάζουν να «γεμίσουν» - Συγκρατημένη η αγορά

Καύσιμα: Φόβοι για νέα έκρηξη στις τιμές μετά τις κυρώσεις της ΕΕ - Ερώτημα η επάρκεια της επιδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider