Η Ρωσία θέλει τη Μαριούπολη με «κάθε κόστος» - Ετοιμάζεται για νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία θέλει τη Μαριούπολη με «κάθε κόστος» - Ετοιμάζεται για νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του.

Τελευταία ενημέρωση: 15:21

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης «αποφάσισαν να ισοπεδώσουν την πόλη με κάθε κόστος».

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν επίσης ρωσικούς βομβαρδισμους και αεροπορικές επιδρομές σε πολλούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο. Στο Μικολάιφ κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, ο κυβερνήτης αναφέρει συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σιμχάλ είπε ότι η Μαριούπολη «δεν έπεσε» παρά το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την παράδοσή της και οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις εκεί θα «πολεμήσουν μέχρι τέλους».

Η Ρωσία ετοιμάζεται για νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία

Νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία φαίνεται να ετοιμάζουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σύμφωνα με το Κίεβο.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώνουν τον σχηματισμό μιας «επιθετικής ομάδας» στην Ανατολική Επιχειρησιακή Ζώνη, ανακοίνωσαν τη Μεγάλη Δευτέρα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στην καθημερινή τους ενημέρωση.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν τον μερικό αποκλεισμό του Χαρκόβου, τονίζεται, ενώ στο Ντονέτσκ, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στους οικισμούς Σίβερσκ και Ποκρόβσκ.

«Χάσαμε τον έλεγχο της πόλης Κρεμίνα»

Ο έλεγχος στην πόλη της Κρεμίνα (στην περιφέρεια του Λουχάνσκ) έχει «χαθεί», ανακοίνωσε τη Μεγάλη Δευτέρα ο Serhii Haidai, επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουχάνσκ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση στα ανατολικά της χώρας.

«Προς το παρόν, ο έλεγχος στην πόλη της Κρεμίνα έχει χαθεί» και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, ανέφερε στο Telegram, καταγγέλλοντας δολοφονίες αμάχων.

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να φύγουν (από την πόλη) με δικά τους οχήματα, και οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου που μετέφερε πολίτες, είπε ο Χαϊντάι.

Εκρήξεις στις περιφέρειες του Κιέβου, της Λβιβ και του Ντνιπροπετρόφσκ

Πέντε πυραυλικά πλήγματα σημειώθηκαν στην Λβιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Άντρι Σαντόβι.

"Μέχρι στιγμής έχουμε καταμετρήσει έξι νεκρούς και οκτώ τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχει ένα παιδί", πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Τρεις πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, ενώ ένας άλλος εγκαταστάσεις αντικατάστασης ελαστικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Ξεχωριστά οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κάποιοι από τους πυραύλους έπεσαν σε περιοχές κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας διαταραχή για σύντομο χρονικό διάστημα στις σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι επρόκειτο για πέντε "ισχυρά πυραυλικά πλήγματα σε υποδομές αμάχων" στην Λβιβ, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σαντόβι επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση με πυραύλους και πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Suspilne, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από επιθέσεις στο Ντνιπροπετρόφσκ, όπου, όπως είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι αρχές της νότιας ουκρανικής περιφέρειας είχαν σημειωθεί πολλές εκρήξεις.

Στο Κίεβο, παράλληλα, δημοσιογράφος του Reuters δήλωσε ότι άκουσε σειρά εκρήξεων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει επίσημες πληροφορίες για τα αίτια των εκρήξεων αυτών στην όχθη του ποταμού.

"Οι Ρώσοι συνεχίζουν να επιτίθενται με βάρβαρο τρόπο στις ουκρανικές πόλεις από αέρος, εκφράζοντας κυνικά σε ολόκληρο τον κόσμο το 'δικαίωμά' τους να (...) σκοτώνουν Ουκρανούς", κατήγγειλε ο Ποντολιάκ.

Καταστράφηκαν 4 αποθήκες όπλων στη χώρα

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τέσσερις αποθήκες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε με πυραύλους Iskander.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν συνολικά 315 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το TASS.

Πολλοί άμαχοι βρίσκονται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal

Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, την ουκρανική πόλη που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους. Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

«Κλειστοί» για δεύτερη ημέρα οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, ανακοίνωσαν παράλληλα οι ουκρανικές αρχές, κατηγορώντας τη Ρωσία για "αποκλεισμό" των διαδρόμων αυτών και ότι βομβαρδίζει κομβόι.

Εξέπνευσε το ρωσικό τελεσίγραφο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι αγνοήθηκε το τελεσίγραφο να παραδοθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες που εξακολουθούσαν να αντιστέκονται στην ανελέητη επίθεση σε τμήματα της κατεστραμμένης Μαριούπολης.

Σύμφωνα με το CNN, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο, ανέφερε ότι στους περικυκλωμένους Ουκρανούς στρατιώτες στο εργοστάσιο Azovstal «προσφέρθηκε να καταθέσουν οικειοθελώς τα όπλα και να παραδοθούν για να σώσουν τη ζωή τους».

«Ωστόσο, το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου, σύμφωνα με την με υποκλαπέντες επικοινωνίες, απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις για παράδοση», υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό πολιορκία για περισσότερο από ένα μήνα, με μεγάλες απώλειες και με το μεγάλο μέρος της πόλης να έχει καταστραφεί από βομβαρδισμούς. Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν τις πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός μαιευτηρίου και ενός θεάτρου όπου μέχρι και 1.300 άτομα αναζητούσαν καταφύγιο.

Ο Ζελένσκι επικρίνει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων-ΕΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του.

«Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο βραδινό διάγγελμά του.

Ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς.

«Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ», είπε.

Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται επί εβδομάδες, θεωρείται πως έχουν σκοτωθεί χιλιάδες κάτοικοι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε εταίρους του Κιέβου που «αληθινά βοηθούν όπως μπορούν», ωστόσο επέμεινε ότι «όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται κι από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν».

Διακόσια πέντε παιδιά νεκρά στον πόλεμο

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε τη Μεγάλη Δευτέρα η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας, 205 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 24 Φεβρουαρίου οπότε άρχισε η ρωσική εισβολή.

Περισσότερα από 362 παιδιά έχουν τραυματιστεί, ανέφερε ακόμα η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας. «Οι πραγματικοί αριθμοί πιστεύεται ότι είναι υψηλότεροι, καθώς δεν περιλαμβάνουν θύματα παιδιά στις περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες και σε προσωρινά κατεχόμενες περιοχές» σημειώνει η ουκρανική πλευρά.

ΕΕ: Το ερωτηματολόγιο της Ουκρανίας συμπληρώθηκε

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

«Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο κ. Ζόβκα στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ.

Με πληροφορίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η κατάσταση στην Μαριούπολη, «κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων

Ζελένσκι: Καλεί τον Μακρόν στην Ουκρανία για να διαπιστώσει την ύπαρξη "γενοκτονίας"

Μαριούπολη: Εξέπνευσε το ρωσικό τελεσίγραφο- Μάχη μέχρι τέλους απαντά το Κίεβο

gazzetta
gazzetta reader insider insider