Εντοπίστηκε και δευτέρος νεκρός στη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
Μοιράσου το
Εντοπίστηκε και δευτέρος νεκρός στη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη
Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό από τη φωτιά, μετά τον 79χρονο, τον οποίο είχαν εντοπίσει νεκρό πυροσβέστες κατά την επιχείρηση κατάσβεσης. 

Τελευταία ενημέρωση: 13:11

Κατέληξε ο 52χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν διασωληνωμένος μετά τη φωτιά που προκλήθηκε, το πρωί της Τετάρτης, σε θάλαμο ασθενών με COVID-19 του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Αυτό επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Παπανικολάου», Σταύρος Τρύφων.

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό από τη φωτιά, μετά τον 79χρονο, τον οποίο είχαν εντοπίσει νεκρό πυροσβέστες κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ο τρίτος ασθενής του ίδιου θαλάμου, ένας 72χρονος, που είχε τραυματιστεί, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, όπως ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο προκλήθηκε η πυρκαγιά

Άγνωστος παραμένει προς το παρόν ο τρόπος με τον οποίο προκλήθηκε η χτεσινή πυρκαγιά σε θάλαμο της Β Πνευμονολογικής /Κλινικής Covid του νοσοκομείου Παπανικολάου, τα αίτια της οποίας ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Ο διευθυντής της Κλινικής, πνευμονολόγος Σταύρος Τρύφων μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» περιέγραψε τις συνθήκες της πυρκαγιάς και την εικόνα των καταστροφών και παράλληλα αναφέρθηκε και στη λειτουργία τους συστήματος πυρόσβεσης το οποίο , όπως είπε, έλιωσε από την υψηλή θερμοκρασία.

«Δυστυχώς είχαμε και το θάνατο δεύτερου ασθενή που εκτέθηκε στην πυρκαγιά ο οποίος φέρεται να είναι αυτός στον οποίο ξεκίνησε η φωτιά ή από αυτόν από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά . Λίγο πριν τον μετακινήσουμε με τον πυροσβέστη, αφού τον είχαμε απομονώσει σε ένα δωμάτιο έχοντας σβήσει την φωτιά από το πρόσωπό και τα χέρια του, μας ανέφερε ότι έσκασε το κινητό στο αριστερό του χέρι. Πράγματι το αριστερό του χέρι ήταν ξεφλουδισμένο όλο και στην πραγματογνωμοσύνη των αξιωματικών της Πυροσβεστικής ανευρέθηκε ένα κομμάτι δαχτύλου... Βέβαια, η Πυροσβεστική έχοντας συλλέξει πάρα πολλά κομμάτια, τα οποία σταδιακά τώρα ελέγχουν, δεν βρήκε πουθενά μηχανισμό κινητού όπως και δεν βρήκε πουθενά γόπες ή υπολείμματα τσιγάρου ή τουλάχιστον κάποιον αναπτήρα. Κατά συνέπεια είναι πολύ επισφαλές να πούμε τα αίτια. Ξέρουμε που συνέβη, ξέρουμε από ποιόν άνθρωπο ξεκίνησε η φωτιά αλλά δεν γνωρίζουμε τα αίτια. Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπήρχε θέμα από τις παροχές και δεν υπήρχε κάποια αλλοίωση εκεί . Κατά συνέπεια προφανέστατα προκλήθηκε από τον ίδιο, τον θανόντα, αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο» σημείωσε ο κ. Τρύφων.

Έλιωσε το σύστημα πυρόσβεσης από την υψηλή θερμοκρασία

Αναφερόμενος στο σύστημα πυρόσβεσης του Νοσοκομείου ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης αλλά και πυροσβεστήρες, έξω από κάθε θάλαμο υπάρχει πυροσβεστήρας καθώς και φορητοί πυροσβεστήρες στη μεριά των γραφείων. Παράλληλα ανέφερε ότι το σύστημα πυρόσβεσης «έλιωσε» λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που προκλήθηκε από τη φωτιά που πήρε η παροχή οξυγόνου και ότι το νερό που έτρεχε δεν αρκούσε για να σβήσει τη φωτιά.

«Οι προδιαγραφές είναι τέτοιες ώστε να προφυλάσσουν από την κλασσική φωτιά . Η φωτιά του οξυγόνου ανεβάζει τέτοιες θερμοκρασίες που τα δύο μαντεμένια σώματα μέσα στο θάλαμο έσκασαν . Οι πραγματογνώμονες αξιωματικοί της Πυροσβεστικής μας είπαν ότι για να συμβεί αυτό η θερμοκρασία πρέπει να ξεπερνάει τετραψήφιο νούμερο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι καμία μα καμία συσκευή πυρόσβεσης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες θερμοκρασίες»

Ο κ. Τρύφων επισήμανε ακόμη ότι άμεση ήταν η κινητοποίηση του ιδίου, της ειδικευόμενης της επιμελήτριας και της προϊσταμένης της Κλινικής καθώς και της Τεχνικής Υπηρεσίας η οποία μέσα σε τρία λεπτά έκλεισε την παροχή οξυγόνου και έκοψε το ρεύμα για να μην προκληθούν ηλεκτροπληξίες. Ανέφερε ακόμη ότι το προσωπικό της Κλινικής είχε εκπαιδευτεί ,το 2018 κατά τη διάρκεια άσκησης προσομοίωσης που είχε κάνει η Πυροσβεστική στην συγκεκριμένη Κλινική.

Η εικόνα της καταστροφής

Περιγράφοντας την εικόνα της Κλινικής μετά την πυρκαγιά ο κ.Τρύφων ανέφερε ότι έχει καταστραφεί πλήρως ο θάλαμος από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά και ότι χρειάζεται ολική ανακατασκευή.

«Ο θάλαμος έχει καταστραφεί πλήρως μέχρι και οι τοίχοι ακόμη και το μπάνιο έχει λιώσει. Οι φλόγες τύλιξαν το θάλαμο και βγήκαν έξω και από το παράθυρο το εξωτερικό αλλά και από μέσα. Έλιωσε κυριολεκτικά η εσωτερική πόρτα και οι φλόγες μαζί με τον καπνό επεκτάθηκαν σε όλο το τμήμα .Η ψευδοκατασκευή απορρόφησε όλον αυτόν τον καπνό. Οπότε κατά μήκος όλης της κλινικής 25 πτέρυγες με θαλάμους πρέπει να αλλαχθούν. Έχουν λιώσει τα κλιματιστικά και τα μικροβιοκτόνα συστήματα που είναι έξω από τους θαλάμους, έχει λιώσει το κεντρικό σύστημα παροχής αέρα και φυσικά τα καλώδια όλα. Πηγαίνουμε σε ολική ανακατασκευή. Παρότι ο καπνός είχε μπει σε όλα τα δωμάτια και σε όλα τα γραφεία αυτά καθαρίζονται αλλά η η αποκατάσταση των κεντρικών μονάδων κυριολεκτικά είναι για όλο το τμήμα» επισήμανε ο κ. Τρύφων. Παράλληλα ανέφερε ότι η τεχνική υπηρεσία έκανε καταγραφές μέχρι αργά χτες το βράδυ και ότι σήμερα θα διευκρινιστεί τι χρήζει αντικατάστασης και αποκατάστασης.

Η κατάσταση των ασθενών

Αναφερόμενος στην κατάσταση των ασθενών σημείωσε ότι ο ένας τραυματίας που απομακρύνθηκε από τον θάλαμο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έχει διαφύγει τον κίνδυνο και είναι σε πλήρη επαφή με το περιβάλλον, δεν εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια , ότι μπήκε προληπτικά στην ΜΕΘ, ότι έχει εγκαύματα μόνο στα κάτω άκρα. Σε ό,τι αφορά τους άλλους ασθενείς είπε: « Οι υπόλοιποι 20 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε μια τρομακτική αλυσίδα βοήθειας των νοσηλευτών και των τραυματιοφορέων και ταυτόχρονα οι υπόλοιποι νοσηλευτές απομάκρυναν από τα εξωτερικά ιατρεία τους μη νοσούντες από Covid επισκέπτες του Νοσοκομείου και άδειαζαν και τη Γαστρεντερολογική Κλινική τώρα είναι καλά όλοι, εκτός από δύο κυρίες που ήταν πολύ βαριά και βρίσκονται στη Μονάδα ή μια διασωληνωμένη και η άλλη μη διασωληνωμένη για λόγους υψηλής ανάγκης προστασίας» .

Ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι στόχος είναι να μη χάσει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη γενική εφημερία το Σάββατο.

«Ήδη σήμερα το πρωί μίλησα με την υπεύθυνη του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ την κ. Λεπτοκαρίδου-Λακασά η οποία έχει ρυθμίσει ώστε και το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο αλλά και το 424 ,να δεχτούν ασθενείς από μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την εφημερία που έρχεται ».

Τέλος ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού καθώς από την πρώτη στιγμή έσπευσε στο νοσοκομείο ο υφυπουργός Εσωτερικών(Μακεδονάις-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης , ενώ έφτασαν εσπευσμένα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, ο διοικητής του ΕΚΑΒ .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: H ανακοίνωση του Νοσοκομείου Παπανικολάου για την πυρκαγιά

Στο «Γ. Παπανικολάου» Πλεύρης και Γκάγκα - «Τάχιστη η κατάσβεση της πυρκαγιάς»

Όλες οι ειδήσεις

09:27

Βρετανία: Η στερλίνα ενισχύεται εν αναμονή ανακοινώσεων του Κουάρτενγκ για τις φοροαπαλλαγές

09:15

Βραζιλία: Εκλογικό ντέρμπι Λούλα, Μπολσονάρου - Ο δεύτερος γύρος θα αναδείξει τον νικητή

09:12

Αφγανιστάν: Επίθεση σε πανεπιστήμιο - Τουλάχιστον 43 νεκροί, κυρίως νεαρές και κορίτσια

09:04

Μητσοτάκης: Εκτάκτως ταξιδεύει στο Λονδίνο - Επιδεινώθηκε η υγεία του πατέρα της συζύγου του

09:03

Ηλεκτρονικές απάτες σε επιδόματα και εφορία - Τι να προσέχετε

08:50

Πετρέλαιο: Rebound πάνω από τα 87 δολάρια το brent μετά τις ενδείξεις για μείωση της παραγωγής από τον OPEC+

08:49

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα - Επιστολή Σ. Μισέλ στους 27 ηγέτες της ΕΕ

08:36

Προϋπολογισμός λεπτών ισορροπιών μεταξύ μέτρων στήριξης 3,5 δισ. ευρώ – οριακού πλεονάσματος

08:30

Σωματική άσκηση: Αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο παχέος εντέρου

08:29

Ζελένσκι: Πράξη ρωσικής τρομοκρατίας η απαγωγή του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

08:14

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Ίαν στοίχισε τη ζωή σε 62 ανθρώπους στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα

08:12

Νέα γραμμή παραγωγής στη Λάρισα για τη Μέλισσα Κίκιζας – Το «πλήγμα» στην κερδοφορία και η επόμενη μέρα

07:59

Βερούλης (ΕΛΙΝΟΙΛ): Πράσινες επενδύσεις και συμβατικά καύσιμα, συνοδοιπόροι στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση

07:49

Attica Bank: Υποβάλλει το business plan στην ΤτΕ - Με την ΑΜΚ των 490 εκατ. στόχος οργανική κερδοφορία σταδιακά έως το 2025

07:49

ΑΒΑΞ: Πώς «χτίζεται» το ανεκτέλεστο των 2,5 δισ. ευρώ – Η «λίστα» με τα έργα και η άνοδος του κόστους

07:44

Lamda Development - Ελληνικό: «Πέφτουν» υπογραφές για βίλες και Riviera Tower – Τα Malls και το Καζίνο

07:35

Ρεύμα: Πώς θα εφαρμόσει η Αθήνα τη μείωση κατανάλωσης – Μοχλός οι βιομηχανίες, παραμένει ως έχει το πλαφόν

07:35

Τί τραβάει η Νικολάου στην Εύβοια - Στο mute τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ - Γιατί γέλαγε ο Λαλιώτης

07:31

Τριπλή στήριξη στα νοικοκυριά για το πετρέλαιο θέρμανσης

07:26

Κορονοϊός: «Πρεμιέρα» σήμερα για τους εμβολιασμούς έναντι των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5

07:10

Το νέο Speedmaster της OMEGA μπορεί να σας πει την ώρα στον Άρη

07:09

Sassoon για τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας - Αττικής: Πόσα έβαλε η Ellington; - Τα… μαθηματικά της ΒΙΣ

07:04

Άλλο πανδημία, άλλο ενεργειακή κρίση για την à la carte αλληλεγγύη στην Ε.Ε.

23:57

Βουλή: Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της Δ’ Συνόδου της ΙΗ’ Βουλευτικής Περιόδου

23:40

Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου

23:29

Ηλιόπουλος: Πού πάνε τα χιλιάδες ευρώ για τη φύλαξη των εστιών;

23:13

Ισπανία: Τέσσερις μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στα ανοικτά των Κανάριων Νήσων

22:51

Λιβύη: Ομαδικός τάφος με 42 πτώματα εντοπίστηκε στη Σύρτη

22:31

O «Αφρικανός Μαρκήσιος»: Ταυτοποιήθηκε ένα από τα πιο σημαντικά ναυάγια που «φιλοξενούνται» στον βυθό του Αιγαίου

22:14

Σοφιανός: Καμία αναμονή στην επίθεση που δέχεται ο λαός, το μήνυμα της απεργίας στις 9 Νοέμβρη