Παρατείνονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τα μέτρα για τον κορονοϊό

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρατείνονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τα μέτρα για τον κορονοϊό
Την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, αποφάσισε η κυβέρνηση, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:55

Την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, αποφάσισε η κυβέρνηση, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Παρά τη σταθεροποίηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εντούτοις παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι «σκληροί» δείκτες (διασωληνώσεις και θάνατοι) εξακολουθούν να διαγράφουν ανοδική πορεία, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο οποιασδήποτε χαλάρωσης.

Σημειώνεται πως τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από τα τέλη Δεκεμβρίου είναι τα εξής:

  • Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα μόνο με καθήμενους σε τραπέζια έως έξι άτομα
  • Απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο διασποράς της Covid-19
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ αλλά και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Σύσταση για ίδιες μάσκες ή διπλή όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Τα γήπεδα θα έχουν 10% πληρότητα με πλαφόν θεατών τους 1.000 θεατές.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία στο Δημόσιο έως 50%, ανάλογα με το πώς θα κρίνει ο κάθε φορέας. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, με το τελικό ποσοστό να καθορίζεται από τους εργοδότες.

Σε μία εβδομάδα η επανεξέταση των μέτρων

«Σήμερα, Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των διασωληνωμένων διαμορφώνεται στους 675, σημειώνοντας αύξηση 6,5%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των θανάτων ο οποίος ανέρχεται στους 91, κατά μέσο όρο, σημειώνοντας αύξηση 26,4%.

Παράλληλα, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς εκτιμούν ότι ακόμα και ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεδομένου ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί σε μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικά περιστατικά, τα οποία δεν «αποτυπώνονται» στον έλεγχο με self test. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν σε μία εβδομάδα, όταν θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα και για την επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων.

Την παράταση των μέτρων προανήγγειλε ουσιαστικά το πρωί, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και στο επίπεδο των επιστημόνων, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει η αποκλιμάκωση, η οποία έρχεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, όμως από την άλλη πλευρά, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και από την παραλλαγή Δέλτα.

«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει και συνεπώς είναι λογικό, προκειμένου να παρακολουθήσουμε όλο το φαινόμενο να υπάρξει παράταση των μέτρων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Θα περιμένουμε βέβαια την εισήγηση των ειδικών, αλλά πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες, να κλείσουμε 20, 25 ημέρες με αυτά τα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας και ενδεχομένως μετά από μια εβδομάδα, γιατί για μια εβδομάδα θα ισχύσει η παράταση αν αποφασιστεί, να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν μπορούμε να πάμε σε αποκλιμάκωση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 88 νέοι θάνατοι - Στους 683 οι διασωληνωμένοι με 20.107 νέα κρούσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider