Ο ΟΗΕ αναζητά σχεδόν 4 δισ. δολάρια για να βοηθήσει το 2022 την Υεμένη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΟΗΕ αναζητά σχεδόν 4 δισ. δολάρια για να βοηθήσει το 2022 την Υεμένη
Ο ΟΗΕ θα χρειαστεί το 2022 περίπου 4 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τον πληθυσμό της Υεμένης, όπου μαίνεται ο πόλεμος.

Ο ΟΗΕ θα χρειαστεί το 2022 περίπου 4 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τον πληθυσμό της Υεμένης, όπου μαίνεται ο πόλεμος εδώ και 7 χρόνια, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένας αξιωματούχος των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Προβλέπουμε ότι η επιχείρηση βοήθειας αυτή τη χρονιά θα χρειαστεί περίπου τόσα χρήματα όσα πέρυσι, ήτοι περίπου 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια για να δοθεί βοήθεια σε 16 εκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Ράμες Ρατζασινγκάμ, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Καλώ όλους τους δωρητές να διατηρήσουν—ή εάν είναι δυνατόν να αυξήσουν, τη στήριξή τους φέτος», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως μια ενδελεχής αξιολόγηση των αναγκών βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο μεγαλύτερος περιορισμός αυτή τη στιγμή είναι η χρηματοδότηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας, επισήμανε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας τη λύπη του ότι το σχέδιο βοήθειας που είχε καταρτιστεί τον περασμένο χρόνο έχει χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό μόλις 58%. Αυτό το ποσό, συμπλήρωσε, ήταν η χαμηλότερη χρηματοδότηση για την Υεμένη από το 2015, την ημερομηνία εισόδου στον πόλεμο, με στόχο τη στήριξη της κυβέρνησης της Υεμένης, της Σαουδικής Αραβίας, που ηγείται ενός αραβικού συνασπισμού.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τον Δεκέμβριο το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε μειώσεις στην επισιτιστική βοήθεια για 8 εκατομμύρια ανθρώπους εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. «Άλλα προγράμματα ζωτικής σημασίας, ιδίως υπηρεσίες παροχής νερού, προστασίας και αναπαραγωγικής υγείας, έχουν αναγκαστεί να μειώσουν το εύρος τους ή να κλείσουν τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της έλλειψης πόρων», εξήγησε ο Ράμες Ρατζασινγκάμ.

«Όμως η χρηματοδότηση δεν αποτελεί τον μοναδικό περιορισμό», πρόσθεσε.

«Η ανθρωπιστική πρόσβαση και η ασφάλεια παραμένουν επίσης προκλήσεις. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια συνεχίζονται και περιλαμβάνουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έγκριση σχεδίων βοήθεια, τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider