Ειδήσεις | Διεθνή
31-12-2021 | 20:04

Λευκορωσία: Διακόπτει τη λειτουργία του το πρακτορείο Interfax-zapad

Newsroom
Μοιράσου το
Λευκορωσία: Διακόπτει τη λειτουργία του το πρακτορείο Interfax-zapad
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax-zapad (Δύση), ιδρυτής και ιδιοκτήτης του οποίου είναι το ρωσικό πρακτορείο Interfax, διακόπτει τη λειτουργία του στη Λευκορωσία εξαιτίας του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης που θεσπίσθηκε τον Μάιο στη χώρα, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πρακτορείου.

«Εργαζόμασταν στην αγορά των ΜΜΕ της Λευκορωσίας από το 1994, προσπαθούσαμε με τρόπο έντιμο και ενδιαφέρον να μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας ό,τι συνέβαινε εντός και εκτός της χώρας.. Είμαστε αναγκασμένοι να σας αποχαιρετίσουμε για να μην παραβιάσουμε τη νομοθεσία της Λευκορωσίας» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πρακτορείου.

Σύμφωνα με την νέα τροπολογία που έγινε στον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, ξένο νομικό πρόσωπο, ξένος πολίτης , είτε πρόσωπο άνευ ιθαγενείας δεν μπορεί να είναι ιδρυτής κάποιου μέσου ενημέρωσης. Επίσης δεν έχει δικαίωμα κάποια εταιρεία να ιδρύσει μέσο ενημέρωσης, στην οποία το 20% ή περισσότερο των μετοχών κατέχει ξένο κράτος ή ξένοι πολίτες.

Επίσης σύμφωνα με τον νέο νόμο που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, διευρύνεται ο κατάλογος των πληροφοριών που απαγορεύεται να μεταδίδουν τα ΜΜΕ και τα ηλεκτρονικά διαδικτυακά μέσα. Όπως επεσήμαινε το λευκορώσικο πρακτορείο ειδήσεων Belta, απαγορεύεται μεταξύ άλλων να μεταδίδονται αποτελέσματα δημοσκοπήσεων της κοινής γνώμης, που αφορούν την κοινωνική και πολιτική κατάσταση και οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς την απαιτούμενη έγκριση.

Επίσης δεν επιτρέπονται οι αναφορές σε ειδήσεις και περιεχόμενα που περιέχουν πληροφορίες η μετάδοση των οποίων απαγορεύεται. Ο nόμος επιπλέον ορίζει τα κρατικά όργανα που είναι αρμόδια να περιορίζουν την πρόσβαση σε διαδικτυακές πηγές ή να διακόπτουν την έκδοση ΜΜΕ, όπως επίσης και να αφαιρούν τις διαπιστεύσεις δημοσιογράφων για παραβιάσεις που ορίζει ο νόμος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.