Ποια έργα ΣΔΙΤ ύδρευσης θα «ξεδιψάσουν» την Κέρκυρα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια έργα ΣΔΙΤ ύδρευσης θα «ξεδιψάσουν» την Κέρκυρα
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί έργα με τα οποία επιχειρείται να επιλυθεί το πρόβλημα ύδρευσης στο νησί της Κέρκυρας.

Την ωρίμανση των διαδικασιών ενός μεγάλου έργου, με μοντέλο ΣΔΙΤ, με το οποίο επιχειρείται να επιλυθεί το πρόβλημα ύδρευσης στο νησί της Κέρκυρας προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, με απόφαση του υπουργού, Κ. Καραμανλή, προωθούν τη δημοπράτηση της σύμβασης με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Α’ ΦΑΣΗ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΡΓΑ. Έργο Ύδρευσης Πόλης Κέρκυρας από την ΕΑΝ Χρυσηίδας», ύψους περίπου 29 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τμήμα των ευρύτερων παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με απόφαση του Κ. Καραμανλή, το εν λόγω project χαρακτηρίστηκε ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού, ενώ εντάχθηκε στον προγραμματισμό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. για την υλοποίηση του έργου εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού συνολικού ποσού 29.100.320 ευρώ (με ΦΠΑ 24%), εκ των οποίων 27.156.000 (με ΦΠΑ 24%) χωρίς το δικαίωμα προαίρεσης και 1.944.320 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) δικαίωμα προαίρεσης.

Τα έργα ύδρευσης της νήσου Κέρκυρας έχουν χαρακτηριστεί ως έργα Εθνικού επιπέδου και σημαντικά, ενώ κατά το υπουργείο Υποδομών είναι επιτακτική η ανάγκη δημοπράτησης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών ύδρευσης της πόλης της Κέρκυρας. Να σημειωθεί ότι έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις για το σύνολο του έργου ύδρευσης Νήσου Κέρκυρας, που προβλέπονται από τις εγκεκριμένες μελέτες.

Σύμφωνα με όσα είχε αναδείξει το insider στις αρχές Νοεμβρίου, προβλέπονταν ότι κύριο φυσικό αντικείμενο του αναδόχου της προς ανάθεση σύμβασης αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 15.000 m3 /ημ. πόσιμο νερό της πόλης Κέρκυρας, με βάση την προς κατασκευή Εγκατάσταση Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας, που τροφοδοτεί τις υφιστάμενες Δεξαμενές Ανάληψης και 4 μικρές δεξαμενές της περιοχής του Βιρού. Στο έργο περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των Δεξαμενών Ανάληψης με την προς κατασκευή Δεξαμενή Ποταμό, με επέκταση του υφιστάμενου αγωγού διαμέτρου 500 χλστ., ώστε να αυξηθεί η αποθηκευτική – αναρρυθμιστική ικανότητα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης. Επίσης, προβλέπεται η κανονική λειτουργία και συντήρηση του έργου για 36 μήνες με δικαίωμα προαίρεσης 24 μήνες.

Επίσης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρούσε στην ωρίμανση των διαδικασιών για το project «Κατασκευή έργων ύδρευσης Κέρκυρας» το οποίο θεωρείται ως σημαντικό ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι υδρευτικές ανάγκες του νησιού Κέρκυρας από άποψη επάρκειας και ποιότητας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την κατασκευή του φράγματος Μελισσουδίου και του φράγματος Καλαμιώτισσας). Παλιότερα, τοπικά μέσα σημείωναν ότι τα έργα Β΄ και Γ’ φάσης, που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών της Κέρκυρας και περιλαμβάνουν την κατασκευή των Φραγμάτων Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας με τα συνοδά τους έργα, είναι ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να εκτελεστούν με ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με τοπικούς φορείς, πρόκειται συνολικά για ένα σημαντικό έργο για την Κέρκυρα, που θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της για τις επόμενες γενιές και το οποίο είναι στα «σκαριά» εδώ και πολλά χρόνια και επιτέλους διαφαίνεται στον ορίζοντα η δημοπράτησή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» στην «big 5» των κατασκευών για το ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών στη Θράκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider