Ειδήσεις | Διεθνή
23-12-2021 | 14:16

Ιράκ: Κατέβαλε στο Κουβέιτ τις πολεμικές αποζημιώσεις, 30 χρόνια μετά την εισβολή

Newsroom
Μοιράσου το
Ιράκ: Κατέβαλε στο Κουβέιτ τις πολεμικές αποζημιώσεις, 30 χρόνια μετά την εισβολή
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ η Βαγδάτη αποπλήρωσε τις πολεμικές αποζημιώσεις που της είχαν επιβληθεί, καταβάλλοντας περισσότερα από 52 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού.

Στις 2 Αυγούστου 1990 ο ιρακινός στρατός εισέβαλε στο εμιράτο του Κουβέιτ, πλούσιο σε πετρέλαιο, και το προσάρτησε. Επτά μήνες αργότερα εκδιώχθηκε από έναν διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

«Το Ιράκ έκλεισε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς το Κουβέιτ, καταβάλλοντας το τελευταίο τμήμα των αποζημιώσεων αυτών», δήλωσε σήμερα ο Μόζχερ Σάλεχ, οικονομικός σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού.

Συνολικά το Ιράκ κατέβαλε στο Κουβέιτ 52,4 δισ. δολάρια (46,3 δισ. ευρώ), διευκρίνισε ο ίδιος. «Δεν είναι λίγο, αυτό το ποσό θα αρκούσε για να κατασκευάσουμε στο Ιράκ ένα δίκτυο ηλεκτροδότησης που θα εξυπηρετούσε τη χώρα για χρόνια», τόνισε.

Το Ιράκ, όπου οι υποδομές βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, αντιμετωπίζει καθημερινά διακοπές στην ηλεκτροδότηση, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες.

Ο Σάλεχ εξέφρασε την ελπίδα τα ποσά που μέχρι τώρα δίνονταν για τις πολεμικές αποζημιώσεις πλέον να χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακά σχέδια.

Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, ότι κατέβαλε το τελευταίο τμήμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς το Κουβέιτ, ύψους 44 εκ. δολαρίων.

Το 2014, όταν το Ιράκ ήταν αντιμέτωπο με την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους το οποίο τελικά κατέλαβε το ένα τρίτο της χώρας, η Βαγδάτη είχε αναστείλει τις πληρωμές των αποζημιώσεων. Το 2018, αφού ηττήθηκε το ΙΚ, οι ιρακινές αρχές άρχισαν και πάλι να καταβάλλουν τα χρήματα αυτά στο Κουβέιτ.

Οι αποζημιώσεις δίνονταν σε ιδιώτες, εταιρείες, κυβερνητικούς και άλλους οργανισμούς που υπέστησαν απώλειες οι οποίες προκλήθηκαν άμεσα από την ιρακινή εισβολή και κατοχή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.