Ιράν: Κυρώσεις εναντίον προσώπων και οντοτήτων στις ΗΠΑ, σε απάντηση στα χθεσινά μέτρα της Ουάσινγκτον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν: Κυρώσεις εναντίον προσώπων και οντοτήτων στις ΗΠΑ, σε απάντηση στα χθεσινά μέτρα της Ουάσινγκτον
Στη χθεσινή ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «θα συνεχίσει να καταπολεμά τον αυταρχισμό».

Το Ιράν αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον προσώπων και θεσμών στις ΗΠΑ σε αντίποινα για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες Τρίτη η Ουάσινγκτον εναντίον δώδεκα ιρανικών οντοτήτων και αξιωματούχων για «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εν μέσω της επανέναρξης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Χρησιμοποιώντας ακριβώς τη φρασεολογία που επέλεξε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον δύο οντοτήτων καθώς και Ιρανών αξιωματούχων, ο αναπληρωτής επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας Καζέμ Γαρμπαμπαντί ανακοίνωσε «νέο κατάλογο προσώπων και αμερικανικών θεσμών που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις από το Ιράν», προσθέτοντας ότι αυτός θα δημοσιευθεί σύντομα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του ιρανικού δικαστικού συστήματος Mizan, ο Γαρμπαμπαντί, που είναι επίσης γενικός γραμματέας της Ιρανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγόρησε «τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τις κυρώσεις υπό το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μέσο για να πετυχαίνουν πολιτικούς στόχους».

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «θα συνεχίσει να καταπολεμά τον αυταρχισμό» και να προωθεί το γεγονός ότι «τα άτομα θα πρέπει να λογοδοτούν για τη βίαιη καταστολή ανθρώπων που θέλουν να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους».

Η επιβολή των κυρώσεων αυτών εκατέρωθεν ανακοινώθηκε μετά την επανέναρξη την προηγούμενη εβδομάδα των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider