Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη στο Λονδίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη στο Λονδίνο
Ο Έλληνας υπουργός είχε και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του. Στο πλαίσιο αυτό συνάντησε τον υπουργό Μεταφορών του Κατάρ.

«Η Ελλάδα ως κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις για το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας». Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να προβάλει τις ελληνικές θέσεις, τόσο στην ομιλία του στην γενική συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ( ΙΜΟ) όσο και την κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού. Σε αυτήν μάλιστα, μεταξύ άλλων του τόνισε «την ανάγκη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου, αλλά και την ανάγκη για την εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, της στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία».

Η επανεκλογή της Ελλάδος στην πρώτη κατηγορία του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της Ελλάδας στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα και βεβαίως τη δυνατότητα παρέμβασής της για θέματα της παγκοσμίου ναυτιλίας, επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο Έλληνας υπουργός είχε και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του. Στο πλαίσιο αυτό συνάντησε τον υπουργό Μεταφορών του Κατάρ. Οι δύο τους συμφώνησαν ότι υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας. Ο κ. Πλακιωτάκης είδε και τον υφυπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον οποίο όπως είπε, «επιβεβαιώθηκε το άριστο πλαίσιο ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενή συνεργασία και στην εποχή μετά το Brexit».

Ίσως όμως η σημαντικότερη συνάντηση, να ήταν αυτή με τον υπουργό Μεταφορών της Σαουδικής Αραβίας, με τον οποίο μάλιστα υπέγραψε μια «εμβληματική ναυτιλιακή συμφωνία» όπως την χαρακτήρισε ο Έλληνας υπουργός, που αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές: «Η Σαουδική Αραβία, αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε εξαγωγή ενεργειακών προϊόντων. Η Ελλάδα από την άλλη, είναι η χώρα που ελέγχει το 30% του στόλου των δεξαμενόπλοιων και το 15% της χωρητικότητας του LNG, επομένως είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη ναυτιλιακή συμφωνία θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα οφέλη της πατρίδας μας», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η εν λόγω συμφωνία διαμορφώνει «ένα σταθερό και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider