Οικονόμου: Από την Τρίτη μέχρι σήμερα, 59.864 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού 1ης δόσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Από την Τρίτη μέχρι σήμερα, 59.864 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού 1ης δόσης
Ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης» αλλά επιβάλλεται να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα.

Για τα τρία όπλα άμυνας που έχουμε στη διάθεσή μας κατά του κορονοϊού, την αύξηση των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 μετά την επιβολή της υποχρεωτικότητας αλλά και στις προοπτικές για τη χώρα μας που «γίνεται κόμβος επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας», μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρά το ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης για τον καθένα μας. Επιβάλλεται, κατά συνέπεια, να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα άμυνας που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά του, να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές. Και τα όπλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι συγκεκριμένα:

Πρώτον: Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας: Να μη νοσήσουμε βαριά, να μην κινδυνεύσουμε και για να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα. Διαπιστώνεται άλλωστε, τόσο από τα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία όσο και από τον επιδημιολογικό χάρτη των Περιφερειών ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης με τη διασπορά του ιού. Επίσης, οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές που έχουν τη χαμηλότερη -κάτω του 55%- εμβολιαστική κάλυψη. Και αυτό είναι ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους μας.

Δεύτερον: Κάνουμε όλοι -εμβολιασμένοι και μη- συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, να προστατευτούμε, αλλά να μη συμβάλλουμε άθελά μας στη διασπορά της λοίμωξη στο περιβάλλον μας. Για το σκοπό αυτό, από σήμερα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου θα δίνεται δωρεάν σε όλους -εμβολιασμένους και μη- ένα self-test για να διαπιστώσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και αν κάποιοι από μας νοσούν, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Το μέτρο αυτό κρίνεται απαραίτητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να διασφαλίσουμε κατά το μέγιστο δυνατό την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για λόγους θρησκευτικούς, οικονομικούς, αλλά και κοινωνικούς.

Και τρίτον: Τηρούμε σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας, τόσο σε κλειστούς χώρους που είναι υποχρεωτική όσο και σε ανοιχτούς χώρους ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός», είπε ο κ. Οικονόμου.

Δύο οι παράλληλοι στόχοι του εμβολιασμού

Αναφερόμενος στη συνέχεια στους εμβολιασμούς επεσήμανε ότι κινούμαστε παράλληλα σε δύο στόχους: «Πρώτος στόχος είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης για όλους και πρωτίστως σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Είναι μάλιστα πολύ θετικό το γεγονός ότι από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας -από την Τρίτη το μεσημέρι μέχρι σήμερα- 59.864 συμπολίτες μας της ηλικιακής αυτής ομάδας έχουν κλείσει το ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση. Πάνω, δηλαδή, από το 1/10 της συγκεκριμένης ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν για 11 μήνες απροστάτευτοι, έσπευσαν, σε μόλις πέντε ημέρες, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή που τους δίνει η επιστήμη. Συνολικά τις τελευταίες 10 μέρες 151.489 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από 1 εκατομμύριο την αναμνηστική.

Με την ευκαιρία θέλουμε να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ότι η επιβολή του προστίμου είναι ένα μέσο για την καθολικότητα του εμβολιασμού, δεν είναι αυτοσκοπός. Η ίδια η έννοια της καθολικότητας επιβάλλει την θέσπιση κυρώσεων σε όσους δεν φροντίσουν να κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία, μέχρι τις χρονικές προθεσμίες που αποφασίστηκαν. Από την πλευρά μας όμως θα καταβάλλουμε ότι περνάει από το χέρι μας, κάθε δυνατή προσπάθεια, με όλα τα μέσα πειθούς και διευκόλυνσης που διαθέτουμε, έτσι ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από 60 ετών και πάνω και να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της οποιαδήποτε κύρωσης.

Δεύτερος στόχος είναι η επιτάχυνση της τρίτης, της λεγόμενης αναμνηστικής δόσης, που κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της διαφαινόμενης μεταβολής του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» και του χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου αφενός μεν βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους και αφετέρου δε ο ιός είναι ανθεκτικότερος. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η πανδημία είναι δυναμική και όταν χρειάζεται να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε νέα εξέλιξη».

Συνεχίζοντας ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «Με αυτό το σκεπτικό, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είχε συστήσει και έχει ήδη αποφασιστεί να μειωθεί το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης από τους 6 στους 3 μήνες. Ήδη, από το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου. Από το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου μέχρι και πριν από λίγο έχουν κλειστεί 535.662 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμού έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις».

Πράσινο φως και για τους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη ότι «η Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε και το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των παιδιών από 5 έως 11 ετών. Η πλατφόρμα ωστόσο για τα ραντεβού των παιδιών αυτών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με τα εμβόλια που χορηγούνται στο γενικό πληθυσμό».

Η Ελλάδα κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «παρά τις ποικίλες και εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίζουμε η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αναπτύσσει τις δράσεις που οδηγούν με στέρεα βήματα τη χώρα στη νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενισχύει την ελκυστικότητα και την εξωστρέφειά της και γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό, με επενδύσεις που δημιουργούν πολλές αναβαθμισμένες θέσεις εργασίας απαντάμε στις κρίσεις. Με τον τρόπο αυτό φέρνουμε άμεσα και έμμεσα, πλούτο στη χώρα και στηρίζουμε έμπρακτα τη νέα γενιά με ποιοτικές θέσεις εργασίας και θελκτικό εισόδημα. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένους και έμπειρους επιστήμονες, στους οποίους στα χρόνια της κρίσης δεν δόθηκε η δυνατότητα να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους.

Η κυβέρνηση μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε αυτή η γενιά να βρει καλές δουλειές, διεθνούς βεληνεκούς, στον τόπο μας, κοντά στις οικογένειές της. Έμπρακτα με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία του ανθρώπινου δυναμικού και να ανανεώσουμε τη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά την Pfizer, την Microsoft, την Volkswagen, την CISCO, ο παγκόσμιος κολοσσός της τεχνολογίας και του online εμπορίου Amazon Web Services επέλεξε την Ελλάδα για να εγκαταστήσει μια από τις 11 Τοπικές Ζώνες, που σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Ευρώπη. Η επιλογή αυτή αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική και μεταρρυθμιστική μας πολιτική. Με τις αποφάσεις αυτές -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με στελέχη της εταιρείας- η Ελλάδα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Έχει αποκτήσει ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο τεχνολογικό οικοσύστημα και προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον από startups και αναπτυξιακά κεφάλαια στον τομέα της τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της Amazon Web Services -που μετείχε στη συζήτηση διαδικτυακά, από τις Η.Π.Α.- τόνισε ότι στην επιλογή της Ελλάδας συνέβαλε η μέριμνα που έχει επιδείξει η κυβέρνηση, αλλά και η αλλαγή που υπάρχει στην ελληνική οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο στην πρόοδο της Ελλάδας και τις προσπάθειες για ψηφιοποίηση, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος γι' αυτά που έχει πετύχει η κυβέρνηση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση μας βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με διεθνείς επενδυτές ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να ανακοινώσουμε και άλλες επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής προστιθέμενης αξίας για την πατρίδα και την οικονομία. Παρά τις πολύ ταραγμένες εποχές που ζούμε, η πολιτική σταθερότητα, οι μεταρρυθμίσεις και η αναπτυξιακή μας στρατηγική δημιουργούν ουσιαστικές προοπτικές ευημερίας και προκοπής για την πατρίδα, για όλους τους Έλληνες και κυρίως για τη νέα γενιά», είπε ο κ. Οικονόμου.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τη Ρωσία

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση και πριν δεχθεί ερωτήσεις, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη φίλη χώρα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει τις πρώτες του επαφές με τον νέο πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ με την συμμετοχή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας. Αναμένεται μάλιστα ότι οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Σότσι όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο είχε συναντήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα το 2016. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Η πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που εφαρμόζουμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα», σχολίασε ολοκληρώνοντας ο κ. Οικονόμου.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα που αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών από 5 ετών και πάνω δήλωσε ότι έχει να κάνει με το πότε θα έχουμε τα εμβόλια τα οποία είναι διαφορετικά γιατί είναι διαφορετική η δοσολογία.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στις αρχές του έτους», συνέχισε ενώ τόνισε πως για κάθε κατηγορία πληθυσμού η κυβέρνηση θα φροντίσει να ενημερώνει σωστά και υπεύθυνα.

Σχετικά με την στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει των εορτών δήλωσε πως είναι αυτή που η κυβέρνηση έχει αναλύσει, με όπλα την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων και τη συνεχή προσπάθεια στήριξης του συστήματος υγείας.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν η επίσπευση της ενισχυτικής δόσης ήταν απόφαση του πρωθυπουργού ή της επιτροπής. «Το ουσιαστικό είναι ότι η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, κινήθηκε γρήγορα και έγκαιρα εξαιτίας της μετάλλαξης όμικρον και γιατί λόγω του χειμώνα βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την επιτροπή να εξετάσει και να αναλύσει το θέμα, η πλατφόρμα άνοιξε και ο κόσμος ανταποκρίθηκε», απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετου μέτρου ή κάποιου οικονομικού πέναλτι για ομάδες ανεμβολίαστων όπως οι αστυνομικοί ή οι στρατιωτικοί δήλωσε πως «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο».

Ρωτήθηκε επίσης από τι θα εξαρτηθεί η ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική. Εστιάζουμε στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, κυρίως στους ευάλωτους συμπολίτες μας που είναι 60 ετών και άνω. Βλέπουμε ότι οι συμπολίτες μας ανταποκρίνονται. Εξελίσσεται γρήγορα και ο εμβολιασμός της 3ης δόσης και της 1ης για τους ανεμβολίαστους. Παρακολουθούμε τα μεγέθη και δίνουμε έμφαση με όλους τους τρόπους ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη», απάντησε.

Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και ποιο είναι το μήνυμα από τη μεγάλη συμμετοχή και την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής είναι πολιτικό γεγονός που η κυβέρνηση παρακολουθεί με τη σημασία και το σεβασμό που του αρμόζει.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Η Δημοκρατία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα κόμματα να μην μένουν περίκλειστα αλλά να απευθύνονται στην κοινωνία. Το κάνουν μέχρι στιγμής η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ», απάντησε.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και μέχρι τότε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αξιοποιούν κάθε μέρα για να παράγουν έργο για τους πολίτες είτε έχει να κάνει με την πανδημία, είτε με την προσέλκυση επενδύσεων, είτε με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. «Αξιοποιούμε κάθε μέρα με ένα έργο που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας και τότε θα κατατεθεί απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες να το αξιολογήσουν και να διαλέξουν», σημείωσε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν προβληματίζει τη ΝΔ το γεγονός ότι είτε κερδίσει ο κ. Ανδρουλάκης είτε ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως ξεμένει από πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους.

«Το ποιος θα εκλεγείς το ΚΙΝΑΛ είναι εσωτερικό ζήτημα του ΚΙΝΑΛ. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε ως σχολιαστής. Στο τέλος της τετραετίας κάθε πολιτική δύναμη θα έχει τη δυνατότητα να έχει καταθέσει τις προτάσεις της και εμείς το έργο μας. Η κοινωνία θα διαμορφώσει τις συνθήκες για το πώς θα προχωρήσει η χώρα στην επόμενη περίοδο», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία που δείχνουν αλματώδη ανάπτυξη ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως είναι το αποτέλεσμα μιας σώφρονας και λελογισμένης πολιτικής που στήριξε την κοινωνία και διαμόρφωσε τις συνθήκες που έχουμε. «Είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στο πλευρό των πιο ευάλωτων. Εδώ είμαστε και παρακολουθούμε δυναμικά την κατάσταση, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Ό,τι δημιουργείται ως αναπτυξιακό και οικονομικό πλεονέκτημα θα γίνεται κοινωνικό κεκτημένο», υπογράμμισε.

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία και αν την κυβέρνηση την ανησυχεί τυχόν εξαγωγή της κρίσης στη γειτονική χώρα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «πάντα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τι συμβαίνει στην περιοχή μας» και πως «δεν έχουμε καινούργιους λόγους για να ανησυχούμε ιδιαίτερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider