Βέλγιο: Νωρίτερα το κλείσιμο των μπαρ και της εστίασης - Συναγερμός για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βέλγιο: Νωρίτερα το κλείσιμο των μπαρ και της εστίασης - Συναγερμός για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη
«Η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή που αναμέναμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κρο.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα νέους περιορισμούς όπως το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και το κλείσιμο νωρίτερα των μπαρ και των εστιατορίων προκειμένου να μειωθούν οι κοινωνικές επαφές και να περισταλεί το τέταρτο κύμα μολύνσεων COVID-19 που εξαπλώνεται γρήγορα.

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση τώρα που είναι χειρότερη από την πιο απαισιόδοξη άποψη των ειδικών μόλις πριν από δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται.

«Αν δεν είχαμε σήμερα ένα τόσο ψηλό ποσοστό εμβολιασμού σήμερα, θα ήμασταν σε απολύτως σοβαρή κατάσταση».

Τα νέα μέτρα, που θα αρχίσουν να ισχύουν από αύριο Σάββατο και για τρεις εβδομάδες, λαμβάνονται μόλις μία εβδομάδα έπειτα μια προηγούμενη δέσμη περιορισμών λόγω κορονοϊού, περιλαμβανομένης της επέκτασης της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και μεγαλύτερου ποσοστού τηλεργασίας.

Με βάση τους νέους κανόνες, οι χριστουγεννιάτικες αγορές, οι χώροι πολιτισμού, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν στις 11.00 π.μ., με ανώτατο όριο έξι άτομα σε κάθε τραπέζι. Επίσης, απαγορεύονται τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις, εκτός γάμων και κηδειών.

Επιπλέον, οι Βέλγοι θα πρέπει να κάνουν τα ψώνια τους μόνοι τους.

Οι υπουργοί Υγείας της ομοσπονδιακής και των περιφερειακών κυβερνήσεων θα συναντηθούν αύριο προκειμένου να συζητήσουν την επιτάχυνση των αναμνηστικών δόσεων. Είναι πιθανό να δοθεί προτεραιότητα σε δασκάλους της πρωτοβάθμιας και σε προσωπικό που ασχολείται με τη φροντίδα παιδιών.

Το Βέλγιο, όπου εδρεύουν θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων κατά κεφαλήν στην Ευρώπη. Περίπου ένας στους 60 ανθρώπους είχε μολυνθεί τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Το ποσοστό θνητότητας ωστόσο είναι μόλις κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς το 75% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Η βελγική κυβέρνηση θα συνεδριάσει και πάλι στις 15 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βέλγιο: Εργοστάσιο της Audi έκλεισε για μια εβδομάδα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid

gazzetta
gazzetta reader insider insider