Ελλάδα
25-11-2021 | 12:39

Τζανάκης: Πάνω από 1.500 θάνατοι ως τα Χριστούγεννα - Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα κρίνουν το lockdown

Newsroom
Μοιράσου το
Τζανάκης: Πάνω από 1.500 θάνατοι ως τα Χριστούγεννα - Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα κρίνουν το lockdown
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στην εκτίμηση πως ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε πως οι θάνατοι τον επόμενο μήνα θα ανέλθουν μεταξύ των 1.500 και των 1.800, γεγονός που σημαίνει πως σε ημερήσια βάση θα καταγράφονται από 79 μέχρι 95 θάνατοι ως τις 25 Δεκεμβρίου, ενώ δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να υπερβεί τους 100.

Ωστόσο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε πως παρά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ολόκληρη τη χώρα, δεν παρατηρείται περαιτέρω αύξηση της επιδημιολογικής καμπύλης αλλά αντίθετα υπάρχουν ενδείξεις οριζοντιοποίησης που μένει να επιβεβαιωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός νέου lockdown, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως η λύση της καραντίνας παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού των ειδικών, ωστόσο σημείωσε πως μέχρι την λήψη του «έσχατου» μέτρου, υπάρχει πληθώρα άλλων μέτρων που μπορούν να ληφθούν ώστε να μην χρειαστεί να φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε, παράλληλα, πως ο κρίσιμος δείκτης που θα κρίνει την λήψη αυστηρότερων μέτρων είναι οι ημερήσιες  εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που αυτές υπερβούν τις 550, τότε «θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις». «Απέχουμε, όμως, αρκετά από αυτό το σημείο, καθώς σήμερα βρισκόμαστε στις 440 εισαγωγές ημερησίως κατά μέσο όρο».

«Με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε τέλος ο καθηγητής Πνευμονολογίας, σημειώνοντας πως «από κάθε χίλια επιπλέον κρούσματα κορονοϊού αναμένονται 10 νεκροί και επιπλέον 50 με 70 διασωληνωμένοι ασθενείς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.