Καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Πολωνίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Πολωνίας
Για παραβίαση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης

Το δικαίωμα δύο πολωνών δικαστών σε δίκαιη ακρόαση παραβιάσθηκε μετά τον αποκλεισμό των αιτήσεών τους για διορισμό, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θέτει σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης.

Η απόφαση είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα κατά της Πολωνίας στην σύγκρουσή της με τις Βρυξέλλες για τον σεβασμό του κράτους δικαίου και τις μεταρρυθμίσεις που έχει εισαγάγει στον τομέα της δικαιοσύνης η Βαρσοβία παραβιάζοντας την δικαστική ανεξαρτησία, σύμφωνα με τους επικριτές τους.

Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) επιμένει ότι η μεταρρύθμιση έχει ως στόχο «να απαλλάξει το σύστημα από τα κατάλοιπα της κομμουνιστικής περιόδου».

Με την σημερινή του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο της Πολωνίας, το σώμα που είναι αρμόδιο για τους διορισμούς των δικαστών και την εξέταση προσφυγών για παραβίαση της ηθικής δεοντολογίας.

Οι δικαστές Μόνικα Ιοάννα Ντολίνσκα-Φίτσεκ και Αρτουρ Οζιμεκ προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφού οι αιτήσεις τους για διορισμό μπλοκαρίστηκαν στην Πολωνία, ενώ προσήψαν στο Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο και το Σώμα Εκτάκτου Ελέγχου και Δημοσίων Υποθέσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώπιον των οποίων προσέφυγαν, έλλειψη ανεξαρτησίας και αμεροληψίας.

«Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι το Σώμα Εκτάκτου Ελέγχου και Δημοσίων Υποθέσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που εξέτασε τις υποθέσεις των δύο προσφυγόντων, δεν αποτελεί συντεταγμένο βάσει του νόμου δικαστήριο», αναφέρεται στο κείμενο της σημερινής απόφασης.

Η Πολωνία υποχρεούται να καταβάλει 15.000 ευρώ σε έκαστο των δύο δικαστών. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι «προς χάριν του κράτους δικαίου ... και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, απαιτούνται ταχείες επανορθωτικές ενέργειες εκ μέρους του πολωνικού κράτους».

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ζητήσει από την Πολωνία να καταργήσει το Πειθαρχικό Οργανο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διότι στερείται ανεξαρτησίας και η λειτουργία του παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Βαρσοβία έχει ανακοινώσει ότι θα καταργήσει το Πειθαρχικό Οργανο και ενδεχομένως θα το αντικαταστήσει με νέο όργανο, αλλά δεν έχει παρουσιάσει τα σχέδιά της μέχρι στιγμής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε πρόσφατα ότι στοιχεία του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι συμβατά με το πολωνικό σύνταγμα, παραβιάζοντας την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Πολωνία αρνείται να πληρώσει τα πρόστιμα που της επέβαλε η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider