Πολωνία: Η παρακράτηση κονδυλίων από την ΕΕ θέτει σε κίνδυνο τους στόχους για το κλίμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολωνία: Η παρακράτηση κονδυλίων από την ΕΕ θέτει σε κίνδυνο τους στόχους για το κλίμα
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποίησε σήμερα τις Βρυξέλλες ότι η διακοπή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στη Βαρσοβία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποίησε σήμερα τις Βρυξέλλες ότι η διακοπή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στη Βαρσοβία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των κλιματικών στόχων, εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που παραβιάζει την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων.

Η Επιτροπή έχει ζητήσει από την Πολωνία να αναιρέσει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που, όπως υποστηρίζει, αυξάνει τον έλεγχο των πολιτικών επί των δικαστηρίων, προκειμένου να αποδεσμεύσει 36 δισεκατομμύρια ευρώ, πόρους που προορίζονται για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε πρόσφατα την Πολωνία να καταβάλει 1 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως επειδή δεν εφάρμοσε προηγούμενη εντολή να διαλύσει το πειθαρχικό όργανο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της.

Η Βαρσοβία χαρακτηρίζει «εκβιασμό» την απαίτηση των Βρυξελλών. Μιλώντας σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκόβη, ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ότι η παρακράτηση κονδυλίων από την ΕΕ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον ενεργειακό της μετασχηματισμό.

Η βιομηχανία άνθρακα παρέχει περίπου το 70% της ενέργειας της χώρας.

«Για να μπορέσει η Πολωνία να συμμετάσχει με συγκρίσιμο τρόπο με άλλες χώρες στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων για το κλίμα, πρέπει να μας δοθούν τα κατάλληλα κονδύλια», είπε ο Μοραβιέτσκι.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εκβιασμός από άλλες πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής, γιατί οποιαδήποτε απόπειρα στέρησης κεφαλαίων... θα σημαίνει ότι ο πολιτικός εκβιασμός από τις Βρυξέλλες κυριαρχεί έναντι της επίτευξης των στόχων για το κλίμα».

Η Πολωνία θα μπορούσε να λάβει έως και 57 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά η Επιτροπή αρνείται να δώσει την απαραίτητη έγκριση στο σχέδιο της Βαρσοβίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διανείμει τα κονδύλια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider