Ρωσία: Το 20% των πολιτών θεωρεί «επιτρεπτά» τα βασανιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρωσία: Το 20% των πολιτών θεωρεί «επιτρεπτά» τα βασανιστήρια
Ένας στους πέντε Ρώσους, δηλαδή το 20%, θεωρεί ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά σε ακραίες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr.

Ένας στους πέντε Ρώσους, δηλαδή το 20%, θεωρεί ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά σε ακραίες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr (το οποίο έχει καταχωρηθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων») και δημοσιεύει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Το 11% των Ρώσων δικαιολογεί τα βασανιστήρια, σε ακραίες περιπτώσεις, όταν μπορεί να σωθεί η ζωή αθώων ανθρώπων. Επίσης ένα 9% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά σε βάρος ατόμων που έχουν διαπράξει βαριά εγκλήματα με την χρήση βίας. Παράλληλα όμως το 66% των Ρώσων δεν δικαιολογούν τα βασανιστήρια, υπό οιεσδήποτε περιστάσεις.

Κατά την άποψη του 45% των ερωτηθέντων, τα βασανιστήρια είναι περισσότερο διαδεδομένα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών, όπως είναι οι σωφρονιστικές αποικίες και φυλακές. Το 41% των Ρώσων πιστεύουν ότι βασανιστήρια γίνονται κατά την διάρκεια της ανάκρισης και στην αστυνομία, ενώ το 18% στην Ανακριτική Επιτροπή (το αντίστοιχο του αμερικανικού FBI-σ.σ. ) και στην FSB (ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας). Περίπου το 30% δυσκολεύτηκε να απαντήσει ως προς το σε ποια ιδρύματα γίνονται βασανιστήρια.

Συνολικά το 2% δήλωσε ότι κάποτε είχε εκτίσει ποινή και το 3% βρέθηκε σε κέντρα κράτησης. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 89% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε τέτοια εμπειρία.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 21-27 Οκτωβρίου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα σε 137 κατοικημένες περιοχές σε 50 ρωσικές οντότητες. Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.636 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο ιστότοπος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net άρχισε να δίνει στην δημοσιότητα βιντεοεγγραφές με βασανιστήρια που είχε συγκεντρώσει ο πρώην κρατούμενος και προγραμματιστής Σεργκέι Σαβέλιεφ. Ο Σαβέλιεφ ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Γαλλία είχε παραδώσει υλικό 40 γκιγκαμπάιτ με βίντεο, έγγραφα και φωτογραφίας με βασανιστήρια στις φυλακές Σαράτοβo-1. Στις 25 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 400 κρατούμενοι με ανακοίνωση τους ανέφεραν ότι γίνονται βασανιστήρια στην σωφρονιστική αποικία αριθμός 13 και στο περιφερειακό νοσοκομείο των φυλακών στο οποίο νοσηλεύονται κρατούμενοι με φυματίωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider