Τσουχτερές τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης – Από 1,13 ευρώ οι τιμές, φόβοι για ανατιμήσεις

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Τσουχτερές τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης – Από 1,13 ευρώ οι τιμές, φόβοι για ανατιμήσεις
Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινούν από 1,13 ευρώ ο λίτρο στην Αθήνα και να ξεπερνούν το 1,20 στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι καταναλωτές το φετινό χειμώνα με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινούν από 1,13 ευρώ ο λίτρο στην Αθήνα και να ξεπερνούν το 1,20 στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Η έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης συμπίπτει φέτος με μια ιδιάζουσα «ενεργειακή» συγκυρία όπου οι υψηλές τιμές του πετρελαίου (το βράδυ της Πέμπτης το Brent είχε προσεγγίσει τα 84 δολάρια) και η ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία προσκρούουν στα χαμηλά παγκόσμια αποθέματα και στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 100% και έχει στρέψει πολλούς καταναλωτές στο πετρέλαιο ενώ οι υψηλότερες τιμές και στο ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργούν ασφυξία στα νοικοκυριά.

Αν και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι φέτος αυξημένη κατά 33 λεπτά σε σχέση με πέρυσι (ή αλλιώς κατά 45%), με βάση τα σημερινά δεδομένα καθίσταται πιο οικονομικό από το φυσικό αέριο. Όσον αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τη χρήση κλιματιστικών, η σύγκριση είναι πιο σύνθετη καθώς υπεισέρχονται αρκετοί παράγοντες όπως είναι η συχνότητα της χρήσης, η ενεργειακή κλάση, το τιμολόγιο που χρησιμοποιείται κλπ.

Το μεγάλο πρόβλημα των νοικοκυριών αυτή τη στιγμή είναι η αδυναμία να προχωρήσουν σε μια ασφαλή πρόβλεψη για την τιμή και για η δυνατότητά τους να μεταθέσουν για αργότερα την αγορά πετρελαίου. Όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, «είναι δύσκολο να κάνουμε κάποια πρόβλεψη γιατί η τιμή μεταβάλλεται καθημερινά. Συνήθως ο Οκτώβριος είναι υποτονικός μήνας από άποψη κίνησης στην αγορά καθώς οι καταναλωτές έχουν αποθεματοποιήσει από την προηγούμενη άνοιξη. Η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα κοντά στις γιορτές ενώ μια έντονη κακοκαιρία νωρίτερα από τα Χριστούγεννα θα ωθήσει επίσης τους καταναλωτές στο να παραγγείλουν κάποιες ποσότητες».

Mέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Η αγορά αναμένεται να πάρει «ανάσα» από το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος θα λάβουν περισσότεροι δικαιούχοι με αποτέλεσμα να αναμένονται περισσότερες καταναλώσεις. Το επόμενο 10ημέρο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ», στην οποία μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις αναμένεται ότι θα ανοίξει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ενώ το οικονομικό επιτελείο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.