Συνεργάτης του Τραμπ και του Τζουλιάνι δηλώνει αθώος για σωρεία κατηγοριών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεργάτης του Τραμπ και του Τζουλιάνι δηλώνει αθώος για σωρεία κατηγοριών
Trump
Ο Πάρνας έχει γεννηθεί στην Ουκρανία και έχει κατηγορηθεί για απόκρυψη μιας παράνομης δωρεάς 325.000 δολαρίων, προκειμένου να υποστηρίξει την ανεπιτυχή εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Λεβ Πάρνας που βοήθησε τον πρώην δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι να συλλέξει επιβλαβείς πληροφορίες για τον Τζο Μπάιντεν, πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ το 2020, δήλωσε χθες αθώος για συγκεκριμένες κατηγορίες, σχετικά με τα οικονομικά προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και άλλα εγκλήματα.

Μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη δίκη του, ο Πάρνας, παρουσίασε τους ισχυρισμούς του ενώπιον του περιφερειακού δικαστή Πολ Όετκεν στο Μανχάταν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα κρατήσει τους ενόρκους με στραμμένη την προσοχή τους, χωρίς προκαταλήψεις, στις αποδείξεις ανεξάρτητα από τις απόψεις τους για τον Τζουλιάνι και τον Τραμπ.

Ο Πάρνας έχει γεννηθεί στην Ουκρανία και έχει κατηγορηθεί για απόκρυψη μιας παράνομης δωρεάς 325.000 δολαρίων, προκειμένου να υποστηρίξει την ανεπιτυχή εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο ίδιος και ο συγκατηγορούμενος του Αντρέι Κουκούσκιν κατηγορούνται επίσης για παράνομη χρήση δωρεών σε Αμερικάνους πολιτικούς από έναν Ρώσο επιχειρηματία προκειμένου να αποκτήσει νόμιμες άδειες για τη διάθεση ψυχαγωγικής μαριχουάνας.

Ο Κουκούσκιν δήλωσε επίσης, αθώος.

Ένας πρώην συγκατηγορούμενος, ο Ιγκόρ Φρούμαν, δήλωσε ένοχος στις 10 Σεπτεμβρίου για την απόσπαση χρημάτων από έναν ξένο υπήκοο σε σχέση με επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την μαριχουάνα, ενώ αναμένεται η απαγγελία της ποινής του να γίνει τον Ιανουάριο.

Η επιλογή των ενόρκων θα αρχίσει στις 12 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει για δύο ημέρες, αντανακλώντας αυτό, που ο δικηγόρος του Κουκούσκιν Τζέρανλντ Λέφκουρτ χαρακτήρισε πολιτικό κλίμα «πόλωσης».

Η υπόθεση αναφορικά με τις κατηγορίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναμένεται ότι θα εκδικαστεί κατά τη δεύτερη εβδομάδα της δίκης, ενώ αναφορές στον Τραμπ και στον Τζουλιάνι θα γίνουν «περιφερειακά», σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές.

Ένας μάρτυρας για την υπόθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνηση είναι ο Άνταμ Λαξάλτ, που είναι υψηλόβαθμος υποψήφιος για τη διεκδίκηση μιας έδρας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία για τη Νεβάδα το 2022. Ο Λαξάλτ αναμένεται να καταθέσει ότι παραπλανήθηκε σχετικά με τη νόμιμη δωρεά 10.000 δολαρίων που έγινε με το όνομα του Φρούμαν, για τη μη επιτυχή διεκδίκηση της εκλογής του, στο αξίωμα του κυβερνήτη το 2018.

Ο Όετκεν δήλωσε ότι ο δικηγόρος του Πάρνας δεν μπορεί να ρωτήσει τον Λαξάλτ για την υποστήριξή του στην ανατροπή της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν απέναντι στον Τραμπ, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο, θα προκαλούσε «πραγματική σύγχυση».

Οι επικοινωνίες για μία πιθανή δήλωση ενοχής από τον Παρνάς διακόπηκαν πριν από αρκετούς μήνες.

Οι εισαγγελείς δεν προσέφεραν ποτέ τη δυνατότητα αυτή στο Κουκούσκιν, ο οποίος επεδίωξε μία διαφορετική συμφωνία για τη δίωξή του.

Η υπόθεση του Πάρνας περιλαμβάνει και μία κατηγορία εκμετάλλευσης ανθρώπων για την επένδυση άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία ασφαλιστική εταιρία (Fraud Guarantee) με αντικείμενο την ασφάλιση έναντι κινδύνων απάτης. Οι εισαγγελείς απομάκρυναν αυτή την κατηγορία, από το κατηγορητήριο σε βάρος του τον Αύγουστο.

Ο Φρούμαν δεν συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς που εξετάζουν τη δράση του Τζουλιάνι στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου παραβίασης από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υορκης της νομοθεσίας που σχετίζεται με την άσκηση δημόσιας επιρροής, την περίοδο που ο ίδιος, ήταν δικηγόρος του Τραμπ.

Ο Τζουλιάνι είχε αναθέσει στον Πάρνας και τον Φρούμαν να ερευνήσουν για επιβαρυντικές πληροφορίες σε βάρος του Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ στην Ουκρανία, πριν από τις εκλογές του 2020.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι Πάρνας και Φρούμαν βοήθησαν επίσης, σε μία προσπάθεια για την εκδίωξη της (τότε) πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαρί Γιοβάνοβιτς, την οποία απέλυσε ο Τραμπ τον Μάιο του 2019.

Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Τζουλιάνι και ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider