Ελλάδα
01-10-2021 | 11:23

Athens Democracy Forum: Ο Ε. Χέγκερ συζητά με τον Τζ. Στίγκλιτς για την αναδιανομή του πλούτου

Newsroom
Μοιράσου το
Athens Democracy Forum: Ο Ε. Χέγκερ συζητά με τον Τζ. Στίγκλιτς για την αναδιανομή του πλούτου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

O πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Eduard Heger και ο οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Joseph E. Stigliz, συνομίλησαν για την πανδημία και τα διδάγματα αυτής στην αναδιανομή πλούτου, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με τους New York Times και διοργανώνεται από το Democracy and Culture Foundation.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της διοργάνωσης, ο κ. Ηeger μίλησε για την περίοδο της πανδημίας και πως τη βίωσε η χώρα του, η Σλοβακία. «Κατά την περίοδο του lockdown, η κυβέρνηση επιδότησε τους εργαζόμενους (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) κατά 60%.  Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι όταν ξεκίνησε να επανέρχεται η κανονικότητα, ήταν αρκετά μεγάλη η μερίδα των εργαζομένων που προτιμούσε να λαμβάνει το 60% της αμοιβής του και να μένει σπίτι, από αυτούς που ήθελαν να επιστρέψουν στην εργασία τους».

Ο κ. Stigliz τόνισε ότι η εμπειρία της πανδημίας έδειξε ότι όταν μία κυβέρνηση θέλει, τότε μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλησε να μειώσει την παιδική φτώχεια και πράγματι κατάφερε να την μειώσει στο 50%.  Η εξάλειψη των ανισοτήτων είναι τελικά μία πολιτική απόφαση» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι "το πείραμα του κορονοϊού απέδειξε ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν επηρεάζουν την εργασία.  Επιπλέον πιστεύω ότι όταν θα εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και επιστρέψει η κανονικότητα, οι εργαζόμενοι θα θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και ότι το φαινόμενο που περιέγραψε παραπάνω ο κ. Heger θα είναι προσωρινό."

Ο κ. Heger αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης των παιδιών και αναφέρθηκε ειδικότερα στην μειονότητα των Ρομά.  «Παρατηρήσαμε ότι παιδιά Ρομά που δεν είχαν πάει σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, όταν έφταναν στο σχολείο στην ηλικία των 6 ετών, δεν είχαν καμία επαφή με το μολύβι.  Γι’αυτό προσπαθούμε να τα εντάξουμε στην προσχολική αγωγή».  Τα παιδιά αυτά μπορούν να γίνουν αξιόλογοι εργαζόμενοι που δεν έχουν σήμερα την ευκαιρία λόγω της έλλειψης παιδείας, συμπλήρωσε.

Ο κ Stiglitz υποστήριξε ότι ο κορονοϊός προσέφερε και άλλο ένα σημαντικό δίδαγμα: ότι μπορεί τα κράτη να έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους, αλλά ότι μπορούν να μεταβάλουν την πολιτική τους, όταν παραστεί ανάγκη. «Μπορεί ο κορονοϊός να αφήνει πίσω του αστάθεια στον πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια, αλλά πλέον υπάρχουν πολλά εργαλεία για να ανταποκριθούν οι οικονομίες σε αυτές τις προκλήσεις.  Σημαντικό είναι να αντιληφθεί η παγκόσμια κοινότητα ότι τα επόμενα 30 χρόνια, δεν θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας λόγω των μηχανημάτων και της τεχνολογίας, αλλά ότι θα υπάρξει μία μετατόπιση του ανθρώπινου δυναμικού από τον κατασκευαστικό κλάδο στον κλάδο παροχής υπηρεσιών και ειδικότερα σε υπηρεσίες που θα σχετίζονται με την μετάβαση στην νέα πράσινη οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. 

Σε αυτό συμφώνησε και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να μειώνει τη ζήτηση εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο, ωστόσο αν «επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των νέων σε καινοτόμους τομείς, τότε θα τους προετοιμάσουμε ώστε να είναι έτοιμοι για την 'νέα γενιά επαγγελμάτων' που θα προκύψουν και που θα έχουν ακόμη υψηλότερες αμοιβές, άρα θα βελτιώσουν και το βιοτικό τους επίπεδο".

Τη συζήτηση συντόνισε ο Steven Erlanger, Επικεφαλής Διπλωματικός Αναλυτής για την Ευρώπη από The New York Times. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.