Σεισμολόγοι: Διαφωνούν για την ακολουθία των σεισμών στην Ελλάδα - Τι συμβαίνει σε Κρήτη και Θήβα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμολόγοι: Διαφωνούν για την ακολουθία των σεισμών στην Ελλάδα - Τι συμβαίνει σε Κρήτη και Θήβα
Λίγο μετά τις δηλώσεις του Άκη Τσελέντη ότι, είναι «εγκληματικές οι προβλέψεις για 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα», ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος διατύπωσε μια διαφορετική εικόνα.

Διαφωνία φαίνεται πως προκύπτει στην επιστημονική κοινότητα για την περίπτωση της σεισμικής δραστηριότητας στη Θήβα, με αφορμή τους δύο μεγάλους σεισμούς που ταρακούνησαν την Κρήτη χθες και σήμερα το πρωί.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Άκη Τσελέντη στον ΑΝΤ1 ότι, είναι «εγκληματικές οι προβλέψεις για 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα», ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος διατύπωσε μια διαφορετική εικόνα.

Συγκεκριμένα, για το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε χθες την Κρήτη, αλλά και τα ρήγματα της Θήβας και της Νισύρου μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι το ρήγμα, γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριο και για το λόγο αυτόν ζήτησε από το δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.

Αιτιολογώντας το γιατί προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, είπε πως αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού, αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g».

«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ», είπε, τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

«Δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6 ρίχτερ, θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες», συμπλήρωσε και κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Από την άλλη, καθησύχασε τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου για τυχόν καταστροφές, προειδοποιώντας τους παράλληλα να είναι προσεκτικοί για τυχόν πτώση υλικών στους στενούς δρόμους.

Όσο αφορά στα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.

Τσελέντης: Εγκληματικές οι προβλέψεις για 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Άκης Τσελέντης και για τη Θήβα, καθώς όπως είπε «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό». «Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», εξήγησε χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας».

Για τη Νίσυρο είπε ότι, «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει».

Τέλος ξεκαθάρισε ότι, ο σεισμός στην Κρήτη «δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» και κατέληξε εξηγώντας πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».

Παπαδόπουλος για Θήβα: 1.700 σεισμοί από τον Ιούλιο μέχρι τώρα

Όπως είπε ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, το καλοκαίρι «ομόφωνα η επιτροπή 20 επιστημόνων αποφάσισε για το Αρκαλοχώρι και τη Θήβα να εφαρμοστεί το σχέδιο «Εγκέλαδος» και στις δύο περιοχές».

Αρνούμενος να σχολιάσει τη δήλωση Τσελέντη, είπε «δεν θα πω τι είπαν στον Τσελέντη, άλλοι εκτός Ελλάδος». Αν και δεν έκανε πρόβλεψη για σεισμό 6 Ρίχτερ στη Θήβα, είπε πως «και τα 5 μπορεί να προκαλέσουν ζημιές».

Για να δώσει πληρέστερη εικόνα για το ρήγμα της Θήβας, είπε πως «από τον Ιούλιο 1700 σεισμοί στη Θήβα, όπως στο Αρκαλοχώρι».

Τέλος, εκτίμησε πως τα 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη «ήταν ο κύριος σεισμός κι αυτό αποδείχθηκε και από τον ισχυρό μετασεισμό» το πρωί τις Τρίτης.

Λέκκας για Κρήτη – Οι μετασεισμοί ίσως ξεπεράσουν τα 5 Ρίχτερ

Η μετασεισμική ακολουθία που αναμένεται στην Κρήτη θα ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ εκτίμησε ο Ευθύμης Λέκκας. Σύμφωνα με τον καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ «ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος», ενώ όπως είπε αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία. «Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να φτάσουν το 5,1 5,2 Ρίχτερ» σημείωσε.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως “Κυρίαρχο στην περιοχή είναι οι μετασεισμοί, οι οποίοι μπροστά στα μάτια μας γκρέμιζαν σπίτια τα οποία είχαν υποστεί κάποιες βλάβες. Οι μετασεισμοί αυτοί κάνουν την κατάσταση αρκετά επικίνδυνη για τους κατοίκους όταν κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και στα χωριά που υπέστησαν βλάβες” τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε, αμέσως μετά τον σεισμό συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. “Καταλήξαμε ότι ο σεισμός των 5,8 ή 6 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Ποτέ δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε μια μετασεισμική ακολουθία” κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ στην Κρήτη - Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι

Σεισμός: 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο - Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι - Εννέα τραυματίες - «Κεραυνός εν αιθρία» δήλωσε ο Λέκκας

Ηράκλειο-σεισμός: Ολοκληρώθηκε η πρώτη επιθεώρηση σε Αρκαλοχώρι και χωριά της ευρύτερης περιοχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider