Οι μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο χάνουν τον στόχο για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο χάνουν τον στόχο για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Περίπου το 80% των θανάτων που σχετίζονται με λεπτά σωματίδια θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Οι μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου αποτυγχάνουν να ενσωματώσουν τα αυστηρότερα αναθεωρημένα πρότυπα για την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Πρόκειται για κανόνες οι οποίοι αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικοί, χρησιμεύουν ως βάση για τις πολιτικές που ακολουθούν δεκάδες χώρες στον τομέα της Υγείας.

Σε μια από τις πιο σημαντικές αναθεωρήσεις από τότε που θεσπίστηκαν τα πρότυπα το 1987, η υπηρεσία του ΟΗΕ μείωσε στο μισό το αποδεκτό όριο των λεπτών σωματιδίων (PM2.5), στα οποία μπορεί να εκτίθεται ετησίως ο άνθρωπος. Τα PM2.5 μπορούν να μεταφερθούν μέσω των πνευμόνων απευθείας στο αίμα και συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, αν και ο ΠΟΥ εξέδωσε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την ατμοσφαιρική ρύπανση ως απάντηση στις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι καμία από τις 100 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στους νέους κανόνες.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές ενημερώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια με βάση την έρευνα που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία, ακόμη και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Για το διοξείδιο του αζώτου, έναν ρύπο που εκπέμπουν τα οχήματα ντίζελ, οι οδηγίες μειώθηκαν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, από 40.

Για χώρες όπου τα οχήματα ντίζελ εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινότητας, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η τήρηση του νέου προτύπου θα απαιτούσε ριζικές αλλαγές στις μεταφορές.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί απειλή για την υγεία σε όλες τις χώρες, αλλά πλήττει περισσότερο τους ανθρώπους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», δήλωσε ο Ghebreyesus. Περίπου 7 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πόλεις όπως το Λονδίνο που εργάστηκαν σκληρά για να μειώσουν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μειώνοντας τη χρήση των οχημάτων ντίζελ αλλά τώρα θα πρέπει να ανταποκριθούν σε ένα ακόμη πιο σκληρό όριο.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα ποιότητας αέρα για το 2020, τα επίπεδα PM2.5 στο Νέο Δελχί ήταν 16 φορές υψηλότερο από το νέο όριο, στο Πεκίνο ήταν επτά φορές υψηλότερο, στο Λονδίνο ήταν δύο φορές υψηλότερο και στη Νέα Υόρκη 1,4 φορές πάνω από την ασφαλή οδηγία.

Όσον αφορά στις προηγούμενες οδηγίες, περίπου 79 από τις 100 πολυπληθέστερες πόλεις δεν τήρησαν τις συστάσεις. Σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους κανόνες, 92 από τις 100 πόλεις χάνουν τους στόχους, σύμφωνα με την ανάλυση της Greenpeace. Οι άλλες οκτώ πόλεις δεν διαθέτουν δεδομένα.

Περίπου το 80% των θανάτων που σχετίζονται με λεπτά σωματίδια θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν τα επίπεδα ρύπανσης μειωθούν σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι οδηγίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν, ακόμη και σε πλούσιες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Θα περάσουν δεκαετίες και οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δεν θα είναι εφικτές ούτε και τότε», δήλωσε ο Roy Harrison, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ για τις κατευθυντήριες γραμμές του 2005. Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται στις πηγές των συγκεκριμένων σωματιδίων όπως είναι τα φρένα των ελαστικών αυτοκινήτων που είναι δύσκολο να εξαλειφθούν.

Με πληροφορίες από FT.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider