Κίνα: Σταματάει η κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο εξωτερικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Σταματάει η κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο εξωτερικό
Την οριστική διακοπή της κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν τον άνθρακα ως καύσιμο μέσο ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Την οριστική διακοπή της κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν τον άνθρακα ως καύσιμο μέσο ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η παραπάνω απόφαση αποτελεί την συνεισφορά της Κίνας στις δεσμεύσεις από μία σειρά κρατών και κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της χρηματοδότησης ανθρακικών μονάδων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Η Κίνα θα παράσχει πιο ισχυρή υποστήριξη σε αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάπτυξη παραγωγής πράσινης ενέργειας και μείωση των εκπομπών άνθρακα και δεν θα κατασκευάσει νέα έργα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό», δήλωσε ο Σι στην ηχογραφημένη τηλεοπτική του ομιλία στην ετήσια συγκέντρωση του ΟΗΕ, στην οποία τόνισε τις ειρηνικές προθέσεις της Κίνας στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.

Η Κίνα δέχεται ισχυρές διπλωματικές πιέσεις προκειμένου να τερματίσει τη χρηματοδότηση τέτοιων μονάδων, στο πλαίσιο της διαδικασίας επίτευξης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για τις εκπομπές άνθρακα.

Σημειώνεται τέλος, πως η ανακοίνωση του Πεκίνου ακολουθεί αντίστοιχες αποφάσεις από την πλευρά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Από τις τρεις αυτές χώρες προέρχεται περισσότερο από το 95% της συνολικής χρηματοδότησης ανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, με το μεγαλύτερο μέρος από την Κίνα, όπως δήλωσε στο BBC η Τζοάνα Λιούις, διευθύντρια επιστήμης, τεχνολογίας και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider