Πλεύρης: Απολύσεις για όσους εμπλέκονται σε πλαστές πιστοποιήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Απολύσεις για όσους εμπλέκονται σε πλαστές πιστοποιήσεις
Την επάρκεια στην ασφάλεια του συστήματος του εμβολιαστικού προγράμματος επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης

Την επάρκεια στην ασφάλεια του συστήματος του εμβολιαστικού προγράμματος επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης σε συνέντευξη του στο MEGA, επ’ αφορμή των περιπτώσεων πλαστών πιστοποιητικών, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικό στις προσπάθειες παραβίασης του. «Στην πραγματικότητα παραβιάζεται με έναν και μοναδικό τρόπο, αν υπάρχει κάποιος επίορκος, ο οποίος έχει τους κωδικούς. Όμως χάρις στις «άμυνες» του συστήματος, μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις».

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις, που έχει υπάρξει κάποια καταγγελία που αφορούσε σε κωδικούς.

«Το δεύτερο είναι λίγο πιο σύνθετο και το ψάχνουμε παραπάνω. Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν δηλώσει ότι έχουν νοσήσει και έχουν πιστοποιητικό νόσησης, όπου εξετάζουμε αν μετά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχουν δηλωθεί χωρίς μοριακό έλεγχο και είναι μόνο με δήλωση rapid test».

Για την αντιμετώπιση αυτών των ενδεχομένων από πλευράς υπουργείου, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «κάνουμε ελέγχους εκεί που αναφέρονται ύποπτα περιστατικά και δεύτερον, αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο. Διότι, θα το πω ευθέως, ένας άνθρωπος που το κάνει αυτό, μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του, όταν, όμως, το κάνει ένας υπάλληλος για σειρά συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως στην περίπτωση του Παλαμά, μας μπαίνουν υποψίες ότι ίσως υπάρχει και άλλο κίνητρο. Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη».

Στην περίπτωση που η κριθεί ότι ένας υγειονομικός έχει παραβιάσει τους κανονισμούς, το επόμενο βήμα είναι η απόλυση: «Η ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση, εάν κριθεί ότι έχει γίνει αυτή η πράξη. Γιατί πολλές φορές, άκουσα «γιατί δεν λέτε απόλυση»; Την απόλυση την αποφασίζουν τα Πειθαρχικά. Αλλά για αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει, αν το Πειθαρχικό σε κρίνει ένοχο, είναι η απόλυση. Επομένως αυτός που το διέπραξε κινδυνεύει να απολυθεί.

Επιπλέον, βάλαμε να υπάρχει και 5.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο κατά περίπτωση και για να τιμωρήσουμε περισσότερο τον υπάλληλο αλλά και για να καλύψουμε τις περιπτώσεις των ιδιωτών γιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Συνεπώς είναι ένα αυστηρό πλαίσιο και για τους ιδιώτες ιατρούς».

Ο κ. Πλεύρης υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του μέτρου της υποχρεωτικότητας: «Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου των εργαζομένων. Όταν ξεκίνησε η υποχρεωτικότητα, οι εμβολιασμένοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν στο 80% και τώρα έχουμε φτάσει στο 95%. Αυτό δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα απέδωσε. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Προφανώς όταν φεύγουν 5.500 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία θα δημιουργηθούν και κάποιες αρρυθμίες. Τις καλύπτουμε, όμως, με προσλήψεις και με μετακινήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider