Στην Ολομέλεια τα μέτρα για τους πυρόπληκτους – Οι οικονομικές ενισχύσεις και οι δράσεις αποκατάστασης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Ολομέλεια τα μέτρα για τους πυρόπληκτους – Οι οικονομικές ενισχύσεις και οι δράσεις αποκατάστασης
Βουλή
Στην Ολομέλεια τα έκτακτα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα, Τρίτη, το νομοσχέδιο με τα έκτακτα μέτρα για τις περιοχές και τους πληγέντες που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Όπως έχει αναφέρει το ΥΠΕΝ, στόχος είναι η άμεση ενίσχυση των περιοχών και όσων επλήγησαν (φυσικά και νομικά πρόσωπα) από τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι.

Μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και οικονομικές ενισχύσεις

Τα μέτρα στοχεύουν στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των οικισμών που βρίσκονται πλησίον των καμένων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα και στη στήριξη όσων δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών, σε οικονομικό επίπεδο και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Όπως προβλέπεται, για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος κηρύσσονται αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις εντός 30 ημερών (αντί των 90 ημερών που ίσχυε μέχρι τώρα) ενώ προωθείται υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων στο ΥΠΕΝ. Παράλληλα, εισάγεται η έννοια του «αναδόχου αναδάσωσης» ενώ προωθούνται μέτρα επίσπευσης των δασοτεχνικών έργων.

Για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων εισάγεται το ακατάσχετο των πληρωμών των ρητινεργατών, τόσο από το δημόσιο όσο και από τρίτους, μέχρι το ποσό των 7.500 ευρώ οριζόντια σε όλους τους ρητινοκαλλιεργητές. Ειδικά δε για τους ρητινοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνταν στα δάση που κάηκαν, το ακατάσχετο θα είναι για 12.000 ευρώ ετησίως.

Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών ενώ για τους πολίτες που υπέστησαν τραυματισμό και νοσηλεύτηκαν για πάνω από δύο ημέρες, έχει προβλεφθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ.

Για την ενίσχυση των φοιτητών προβλέπεται η δυνατότητα μεταγραφής, στέγασής τους σε φοιτητικές εστίες και σίτισής τους. Επιπλέον για τα έτη 2021, 2022 και 2023 προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές όσο και για τα αγροτεμάχια των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής από τα αρμόδια Τμήματα αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΕΕ).

Οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές στα διοικητικά όρια των δήμων που υπέστησαν ζημιές στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας εξασφαλίζεται η μη απόλυση εργαζομένων ενώ για τα άτομα που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, και για άτομα που προκλήθηκε αναπηρία τουλάχιστον 67% εξαιτίας των πυρκαγιών, προβλέπεται η δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως ήδη έχει αναγγελθεί προβλέπεται η σύσταση του Ταμείου Κρατικής Αρωγής με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου το οποίο θα εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομικών με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκαταστάσεων και δράσεων στήριξης των πληγέντων από θεομηνίες.

Πρόσφατα, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας αλλά και συνολικότερα η δημιουργία δομών για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων τα επόμενα χρόνια από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι για την οικονομική στήριξη των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, οι πληγέντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα μπορούν να ζητήσουν:

• προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής,
• την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
• οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή
• οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές σε εξοπλισμό κ.λπ., που υπέστησαν επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider