Βίλια: Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά - Εκκένωση πέντε οικισμών - Κάηκαν 10 σπίτια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίλια: Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά - Εκκένωση πέντε οικισμών - Κάηκαν 10 σπίτια
Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112.

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν και αυτή η χθεσινή νύχτα στην περιοχή των Βιλίων, από την καταστροφική πυρκαγιά που εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ότι έχει απομείνει από το όμορφο δάσος.

Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν.

Περίπου 10 σπίτια κάηκαν τα ξημερώματα στον οικισμό Θέα, στην περιοχή των Βιλίων, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αναζωπύρωσης που σημειώθηκε τις προηγούμενες ώρες κι έστρεψε τις φλόγες στην κατεύθυνση του χωριού, σύμφωνα με τον ANT1.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα.

Μάχη κοντά στους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα

Τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ) πλησιάζουν αυτή την ώρα οι φλόγες, από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει για τέταρτη μέρα σήμερα την ευρύτερη περιοχή των Βιλίων.

Στα παραπάνω σημεία έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσουν την πορεία της προς τους οικισμούς, η οποία παράλληλα έχει ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, στην οποία έχει εξαπλωθεί.

Ήδη ενισχύθηκαν και τα εναέρια μέσα και πλέον επιχειρούν περιοδικά 7 ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα είναι βελτιωμένη η κατάσταση και δεν κινδυνεύουν άμεσα οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, για τους οποίους είχε γίνει σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά βρίσκονται μέσα στην καυτή περιοχή και κυρίως υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Γι' αυτόν τον λόγο όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, για εκκένωση αν χρειαστεί.

Διακοπή κυκλοφορίας

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

«Οι νέοι έδειξαν αυταπάρνηση και μπήκαν μπροστά με κίνδυνο να καούν»

«Στα Βίλια έχει μικρές αναζωπυρώσεις και μικρές εστίες φωτιάς. Θέλω να πιστεύω πως με το φως της ημέρας θα είναι καλύτερα. Αυτή τη στιγμή ελέγχεται», είπε ο Κωνσταντίνος Μακρυνόρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Βιλίων, μιλώντας στο Mega.

«Δεν έγινε εκκένωση στα Βίλια γιατί δεν υπήρχε κίνδυνος. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους Πολωνούς πυροσβέστες, γιατί προστάτευσαν την πόλη. Τα Βίλια έχουν μεγάλη δυνατή εθελοντική ομάδα, οι νέοι έδειξαν αυταπάρνηση και μπήκαν μπροστά για να καούνε. Δεν είναι καλά οργανωμένη η υπηρεσία που έχει αναλάβει να σβήσει τη φωτιά».

Μία αναζωπύρωση που καίει αυτή τη στιγμή θα σβήσει μόνο με εναέρια μέσα, είπε ο κ. Μακρυνόρης.

Σημειώνεται ότι τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βίλια: Μαίνεται για τρίτη νύχτα η πυρκαγιά - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Δήμαρχος Μάνδρας για τη φωτιά στα Βίλια: Η αλλαγή του ανέμου «χάλασε» την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών

gazzetta
gazzetta reader insider insider