Βίλια: Μαίνεται για τρίτη νύχτα η πυρκαγιά - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίλια: Μαίνεται για τρίτη νύχτα η πυρκαγιά - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Η αλλαγή της φοράς των ανέμων είναι συνεχής, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς.

Δύσκολη είναι και η σημερινή νύχτα στο πύρινο μέτωπο στα Βίλια, καθώς η φωτιά πήρε και πάλι μεγάλες διαστάσεις και νωρίτερα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, ενώ οι επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει «τείχος» γύρω από το χωριό των Βιλίων κατάφεραν το απόγευμα να αποτρέψουν την πυρκαγιά να φθάσει στα σπίτια ωστόσο είναι σε εξέλιξη με διάσπαρτες εστίες. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το θετικό είναι ότι αυτήν την ώρα δεν φυσάει, ενώ την νύχτα αναμένεται ότι οι άνεμοι που επίσης δεν θα είναι ισχυροί θα γυρίσουν σε βορειοανατολική κατεύθυνση γεγονός που σημαίνει ότι θα στρέψουν την πυρκαγιά προς τα καμένα.

Όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, εθελοντές, οι Πολωνοί πυροσβέστες, με την συνδρομή του στρατού καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

«Οι πυροσβέστες, δίνοντας στην κυριολεξία μάχη με τα στοιχεία της φύσης, απέτρεψαν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς να υπάρχει οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές.

«Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια», είπε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης. «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτιά - Βίλια: Φλόγες μέσα στον οικισμό - Σε ετοιμότητα για εκκένωση

Χρυσοχοΐδης: Τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει διπλάσιες ώρες από πέρυσι

Δήμαρχος Μάνδρας για τη φωτιά στα Βίλια: Η αλλαγή του ανέμου «χάλασε» την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών

gazzetta
gazzetta reader insider insider