Ελλάδα
18-08-2021 | 21:45

Χρυσοχοΐδης: Τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει διπλάσιες ώρες από πέρυσι

Newsroom
Μοιράσου το
Χρυσοχοΐδης: Τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει διπλάσιες ώρες από πέρυσι
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Τα εναέρια μέσα ήταν σήμερα επιχειρησιακά αξιόμαχα και δυναμικά στην κατάσβεση», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές, που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, απαντώντας σε σημερινές αναφορές της αντιπολίτευσης, ενώ έδωσε απαντήσεις για τον τρόπο επιχείρησης ειδικά του ρωσικού Beriev-200.

«Το θέμα της ασφάλειας δεν είναι διαπραγματεύσιμο», τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας το τραγικό δυστύχημα με ίδιου τύπου αεροσκάφος στην Τουρκία που στοίχισε την ζωή 8 ανθρώπων και πρόσθεσε: «Επειδή συνεχίζονται οι αναφορές για το Beriev, οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα σύμφωνα με το πρωτόκολλο συντήρησης και όταν το αεροσκάφος δεν επιχειρεί αναπληρώνεται από περισσότερα διαθέσιμα μέσα, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας».

Για να δώσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει φέτος ο κρατικός μηχανισμός με τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι σήμερα, όλα τα εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα έχουν επιχειρήσει τις διπλάσιες ώρες από πέρσι, ολόκληρη την αντιπυρική περίοδο, δηλαδή τις 31 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, ανέφερε: 

«42 νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια διαχειρίζονται συνολικά 84 πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Βίλια.

Και σήμερα δεν έλειψαν οι αναζωπυρώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς που έφτασε κοντά σε οικισμούς, όπως αυτή που είχαμε το μεσημέρι πολύ κοντά στα Βίλια.

Οι πυροσβέστες, δίνοντας στην κυριολεξία μάχη με τα στοιχεία της φύσης, απέτρεψαν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς να υπάρχει οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία.

Εντούτοις και παρά τις αντίξοες συνθήκες, ισχυρές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν.

Σε αυτόν τον αγώνα είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα, η Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής και πολυάριθμες Εθελοντικές Ομάδες που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και οι κάτοικοι της περιοχής.

Συνολικά επιχειρούν 427 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 149 οχήματα.

Σχετικά με τις σημερινές αναφορές της αντιπολίτευσης θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνεις.

Τα εναέρια μέσα ήταν όλα και σήμερα επιχειρησιακά αξιόμαχα και συμμετείχαν δυναμικά στην κατάσβεση.

Μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 29 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού αεροπλάνου Μπέριεβ.

Και επειδή συνεχίζονται οι αναφορές στο Μπέριεβ, θα ήθελα να τονίσω ότι το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο συντήρησης και όταν το αεροσκάφος δεν επιχειρεί, ασφαλώς αναπληρώνεται από περισσότερα διαθέσιμα μέσα, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας. Σας υπενθυμίζω ότι ένα παρόμοιο αεροπλάνο κατέπεσε στην Τουρκία με τραγικό αποτέλεσμα για το προσωπικό και τους πιλότους, πριν από λίγες μέρες.

Όσο αφορά την χρήση των εναερίων μέσων στις πυρκαγιές, θέλω να τονίσω ότι ολόκληρη την περσινή αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν συνολικά 3.161 ώρες, ενώ τη φετινή αντιπυρική περίοδο και έως σήμερα, έχουν ήδη επιχειρήσει 6.190 ώρες. Ήδη, δηλαδή, τις διπλάσιες ώρες και αυτό δείχνει τόσο τη σφοδρότητα, όσο και τον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών που έχουμε φέτος.

Οι συλλήψεις για εμπρησμούς, ειδικά τον τελευταίο μήνα είναι πολλές.

Και όταν κάποιοι από εμάς, δεν προσαρμόζονται στις οδηγίες της πολιτείας ή δρουν με δόλο, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωές, περιουσίες, αλλά και τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, τότε ο αγώνας που όλοι μας καταβάλλουμε γίνεται άνισος και το κόστος είναι τεράστιο.

Όλοι οι πυροσβέστες μας, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, η Αστυνομία, ο Ελληνικός Στρατός, οι Εθελοντές, οι κάτοικοι της περιοχής όλες αυτές τις μέρες επιχειρούν με την ίδια αυταπάρνηση και αυτοθυσία.

Τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Είμαστε όλοι σε επιφυλακή.

Απευθύνω έκκληση στους πολίτες, ώστε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. Είναι άκρως απαραίτητο για την ασφάλειά μας.

Σας ευχαριστούμε». 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτιά - Βίλια: Φλόγες μέσα στον οικισμό - Σε ετοιμότητα για εκκένωση