Πυρκαγιά: Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες στα Βίλια - Αναζωπυρώσεις στην Λαυρεωτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά: Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες στα Βίλια - Αναζωπυρώσεις στην Λαυρεωτική
Το θετικό είναι ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν φύσηξαν ισχυροί άνεμοι και έτσι τα εναέρια μέσα κατάφερναν να ανακόπτουν την επέκταση των εστιών που ξεπηδούν συνεχώς στην δασική έκταση.

Σε εξέλιξη χωρίς ενιαίο μέτωπο, αλλά με πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις μέσα σε πυκνό δάσος και σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων, είναι η πυρκαγιά στα Βίλια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Όλα τα εναέρια μέσα που είναι διαθέσιμα εξακολουθούν να κάνουν ρίψεις νερού στις εστίες, οι οποίες καίνε πυκνό παρθένο πευκοδάσος, σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, ωστόσο δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές και η κατάσταση είναι καλύτερη από χτες και τις πρωινές ώρες, αλλά χαρακτηρίζεται ακόμα δύσκολη και επικίνδυνη.

Σημειώνεται ότι συνολικά επιχειρούν περιοδικά 14 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα δύο ρωσικά «Ιλιούσιν» και το Beriev-200, αλλά οι εστίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς το δάσος είναι πυκνό και απρόσιτο, χωρίς δρόμους για να μπορέσουν να πλησιάσουν τις εστίες οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σε όλη την περιοχή.

Το θετικό είναι ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν φύσηξαν ισχυροί άνεμοι και έτσι τα εναέρια μέσα κατάφερναν να ανακόπτουν την επέκταση των εστιών που ξεπηδούν συνεχώς στην δασική έκταση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) καθώς και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη».

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση και σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική, η οποία ουσιαστικά είναι οριοθετημένη, αλλά και εκεί υπάρχουν αναζωπυρώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, μια μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του οικισμού Συντερίνα, σήμανε συναγερμό, αλλά αντιμετωπίστηκε από τα εναέρια μέσα, ενώ έκαναν ρίψεις και τα δύο «Ιλιούσιν» που ήταν ήδη στον αέρα και ήδη η φωτιά έχει πέσει και καταβάλλεται προσπάθεια για την κατάσβεση της.

Δήμαρχος Μάνδρας: Οι ενδείξεις ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός γίνονται αποδείξεις

Οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, ενώ επανέλαβε πως πρόκειται για εμπρησμό στην κυριολεξία.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κερατέα

Συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση και στην πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει φλόγα και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οροθετηθεί, αν και δεν έχει δοθεί επίσημα. Για τις μεσημβρινές ώρες κάνουν συνεχώς ρίψεις δύο ελικόπτερα, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Όλη τη νύχτα οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής παρέμειναν σε επιφυλακή. Το προσωπικό και τα οχήματα πυρασφάλειας των δύο δήμων, καθώς και πολυάριθμοι εθελοντές επιχειρούσαν όλη την ημέρα σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, ενώ άμεση ήταν η συνδρομή της περιφέρειας, αλλά και άλλων δήμων της Αττικής, με υδροφόρες, όπως οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αθηναίων, Αλίμου, Αχαρνών, Βριλησσίων, Βύρωνα, Μαραθώνα (με Σώμα Εθελοντών), Παλαιού Φαλήρου, Πειραιά και Ραφήνας-Πικερμίου.

Ακόμη, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο, υπήρξε άμεση επέμβαση της δημοτικής Αρχής για τη διάσωση αδέσποτων ζώων που βρίσκονταν σε καταφύγιο της περιοχής, χωρίς απώλειες.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, θέλησε με δηλώσεις του να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια, αλλά και ειδικότερα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για τη συνολική βοήθειά του. Στη συνέχεια τόνισε: «Στους οικισμούς δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια και απετράπη η επέκταση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, αφού οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών, με αυταπάρνηση έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη με τη φωτιά και είχαμε ένα αίσιο τέλος. Συγχαρητήρια σε όλους, εμείς μένουμε σε επιφυλακή».

Ενημέρωση ΔΕΔΔΗΕ

Στην Κερατέα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί όσοι καταναλωτές δεν έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια τους. Στα Βίλια, υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο Αγ. Γεώργιο και σε ένα τμήμα του οικισμού Παλαιοχωριου.

Πρόκειται για λίγους καταναλωτές, και κυρίως εξοχικές κατοικίες. Ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά πως στο τέλος της ημέρας θα ηλεκτροδοτηθεί το σύνολο των παροχών.

Νωρίτερα, στην περιοχή Κερατέας, είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 10 κατοικίες στον οικισμό Μαρκάτι και σε 10 επίσης κατοικίες στον οικισμό Συντερίνα.

Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

* Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

* Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

* Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Πενήντα νέες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Πενήντα νέες δασικές πυρκαγιές, εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 19:00 της 16-08-2021 έως ώρα 19:00 της 17-08-2021, την ώρα που μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια και ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην πυρκαγιά της Λαυρεωτικής, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Π.Σ., η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική έχει οριοθετηθεί, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στα Βίλια, όπου επιχειρούν ακόμα, περιοδικά, 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα τρία ρωσικά.

Οι περισσότερες νέες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και Twitter

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά στα Βίλια, στη μάχη και τα δύο ρωσικά «Ιλιούσιν» - Συνεχής βελτίωση στην Κερατέα

gazzetta
gazzetta reader insider insider