Διεθνή
11-08-2021 | 19:52

Η Ευρώπη οδεύει προς μια χειμερινή κρίση έλλειψης φυσικού αερίου

Newsroom
Μοιράσου το
Η Ευρώπη οδεύει προς μια χειμερινή κρίση έλλειψης φυσικού αερίου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Gazprom αποσύρει το φυσικό αέριο από ορισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη, εμποδίζοντας τις κρίσιμες προσπάθειες για την συγκέντρωση των αποθεμάτων πριν από το χειμώνα.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός του κόσμου αποσύρει καύσιμα για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες προμήθειες από τον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας και με σκοπό να καλύψει τη ζήτηση από τους πελάτες, αναφέρει το Bloomberg.

Η Ευρώπη οδεύει προς μια χειμερινή κρίση φυσικού αερίου, εκτός εάν μπορέσει να συγκεντρώσει και πάλι γρήγορα τα εξαντλημένα αποθέματά της. Ωστόσο, παρά τις τιμές ρεκόρ, τα αποθέματα παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα για αυτήν την περίοδο του έτους για περισσότερο από μια δεκαετία, με τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου να κατευθύνονται προς την Ασία για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση εκεί. Οι διακοπές στη Βόρεια Θάλασσα περιορίζουν επίσης τις προμήθειες.

Τα αποθέματα αποσύρονται από τον αποθηκευτικό χώρο της Gazprom στο Ρέντεν στη Γερμανία από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Η ποσότητα αερίου που αποσύρθηκε από την τοποθεσία Καταρίνα στη Γερμανία, σε συνιδιοκτησία του παραγωγού, αυξήθηκε την Τετάρτη στο μεγαλύτερο σε περισσότερο από ένα χρόνο. 

Οι αποσύρσεις έρχονται αμέσως μετά από πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της Gazprom στη Ρωσία που περιόρισε τις προμήθειες προς την Ευρώπη. Η ποσότητα αερίου που εισέρχεται στη Γερμανία στο σταθμό Mάλναου μειώνεται σταθερά από τις 31 Ιουλίου και μειώθηκε περισσότερο από 40% την Τετάρτη, σηματοδοτώντας ότι η Ρωσία στέλνει λιγότερα μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.