Β. Εύβοια: Οι φλόγες κυκλώνουν τα χωριά - Μήνυμα του 112: «Εκκενώστε την Αβγαριά προς Ιστιαία»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Β. Εύβοια: Οι φλόγες κυκλώνουν τα χωριά - Μήνυμα του 112: «Εκκενώστε την Αβγαριά προς Ιστιαία»
Όλες οι δυνάμεις, με τη βοήθεια και μηχανημάτων, κλήθηκαν να δώσουν λύσεις ακόμα και σε μικρές αναζωπυρώσεις που γίνονταν πύρινα μέτωπα και απειλούσαν χωριά.

Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικό, νοιώθουν πολλές φορές το τελευταίο διήμερο την απειλή να γίνουν στάχτες. Παράλληλα, λίγο πριν τις 20:00 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού Αβγάρια με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

Οι φλόγες επιμένουν να περνάνε, να καταστρέφουν, να αφήνουν πίσω αποκαΐδια και πυκνό καπνό. Οι άνθρωποι φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Σε καθένα απ' τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ' τις αυλές τους. «Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που το αγαπούν».

Φωτιά

Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες τώρα δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ' το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου. «Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς" προβλέπουν οι κάτοικοι και επαναλαμβάνουν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ». Σήμερα βρέθηκαν εκεί σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς αρκετοί πυροσβέστες, πολλά πυροσβεστικά συνεργεία από το εξωτερικό και δεκάδες εθελοντές, και έγιναν ακόμη πολλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα - όμως το μέγεθος της φωτιάς δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να γευτούν και το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Στα υπόλοιπα χωριά, μικρές εστίες γίνονται τεράστια μέτωπα, απειλώντας χωριά για δεύτερη ή τρίτη φορά, όπως έγινε στις Γούβες, το Καστρί, το Ασμήνι - ακόμη το Ελληνικό και το Καστρί.

«Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Τοι μέιζον είναι να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν. Αυτό ζητάμε, αυτό επιθυμούμε, αυτό παλεύουμε" τονίζει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, που αποφεύγει να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για τα καμένα.

«Νιώθω ότι αυτές οι συνθήκες θα πρέπει να μας γίνουν μάθημα, καθώς είναι μοναδικές για τον τόπο μας και για την ιστορία του. Θέλω να σημειώσω μόνο τούτο: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για την επόμενη μέρα και εκεί θα είμαστε ασυμβίβαστοι» υπογραμμίζει ο κ. Σπανός. «Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες, υπάρχουν νέοι που είχαν συνδέσει τη ζωή τους με το δάσος, με την παραγωγή του, όπως οι ριτινοσυλλέκτες. Δεν είναι ότι έχασαν πιθανά το μοναδικό τους σπίτι. Έχασαν τα πάντα. Θα μείνουμε δίπλα τους να σταθούν στα πόδια τους να ζήσουν να δημιουργήσουν…» τονίζει ο περιφερειάρχης.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

«Θα εξαφανιστούμε», λέει ο δήμαρχος Ιστιαίας

Ο δήμαρχος Ιστιαίας ανέφερε: «Η εικόνα είναι κακή, τόσες ημέρες μετά, βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή». Ο ίδιος χαρακτήρισε «κρίσιμο και ζωτικής σημασίας» να συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. «Για να αντέξουμε τη νύχτα», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα αεροπλάνα τύπου Καναντέρ αποχώρησαν γιατί συμπλήρωσαν τις ώρες πτήσης. Εκκληση για βοήθεια έκανε, όμως, και ένας κάτοικος της Γαλατσώνας, μιλώντας στο OPEN TV. «Η φωτιά είναι έξω από την Ιστιαία. Θα καούμε ζωντανοί. Βοηθήστε μας, δεν έχουμε εναέρια μέσα».

Πυρκαγιά

Από την άλλη, περισσότερο ήρεμη είναι η κατάσταση στο νότιο μέτωπο στην βόρεια Εύβοια.

Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

Φωτιά

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

«Στέρεψαν» τα βενζινάδικα

Τεράστιο πρόβλημα, σύμφωνα με το eviathema.gr αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με την παροχή ρεύματος, καθώς οι κολόνες της ΔΕΗ είναι κατεστραμμένες, με αποτέλεσμα τα περισσότερα χωριά να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί ακόμα. Ο Νίκος Ηλιοδρομίτης μίλησε στο eviathema.gr και ανέφερε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για βενζίνη, καθώς όλα τα βενζινάδικα έχουν στερέψει με αποτέλεσμα πολίτες από την Χαλκίδα και όχι μόνο να μεταφέρουν ο καθένας 1-2 μπετόνια για να μπορέσουν να βοηθήσουν ηλικιωμένους που έχουν μηχανική υποστήριξη αλλά και τους υπόλοιπους που διαθέτουν γεννήτριες.

Εργασίες αποκατάστασης από τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού ανακοινώνει ότι όλες του οι δυνάμεις συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας πανελλαδικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, όπου μαίνεται η φωτιά με συνεχείς αναζωπυρώσεις, προκαλώντας νέες ζημιές στα Δίκτυα Μέσης και Χαμηλής Τάσης, κατέστη εφικτή σήμερα η ηλεκτροδότηση των οικισμών Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί και καταβάλλεται προσπάθεια ηλεκτροδότησης του μεγαλύτερου τμήματος του οικισμού της Αγ. Άννας.

Εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση για 7.000 περίπου κατοίκους των Δήμων Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ.Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού.

  • Στην περιοχή της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί:
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το σύνολο των πληγεισών περιοχών.
  • Στην Περιφεριακή Ενότητα Μεσσηνίας το σύνολο των πληγεισών περιοχών ενώ συνεχίζονται εργασίες σε μεμονωμένες παροχές.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας όλος ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας πλην των χωριών Νεμούτα και Πεύκη.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας όλος ο Δήμος Ανατολικής Μάνης πλην των οικισμών : Σιδηρόκαστρο , Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος τμήμα του Αγίου Βασιλείου και του Πλατάνου, ενώ ηλεκτροδοτήθηκαν τα κρίσιμα αντλιοστάσια.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας συνεχίζονται οι εργασίες ενώ παραμένουν χωρίς ρεύμα τα χωριά Ίσαρη , Βάστα του Δήμου Μεγαλόπολης και Ράχη, Χώρα και Λυκοχώρι του Δήμου Γορτυνίας.

Οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές με εντατικούς ρυθμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider