Διεθνή
03-08-2021 | 09:39

Αφγανιστάν: Μεγεθύνεται ο κίνδυνος η Λασκάρ Γκα να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν

Newsroom
Μοιράσου το
Αφγανιστάν: Μεγεθύνεται ο κίνδυνος η Λασκάρ Γκα να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Λασκάρ Γκα, η πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Χελμάντ, βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώσης στα χέρια των Ταλιμπάν, που συνεχίζουν την έφοδο που εξαπέλυσαν πριν από ημέρες κι έχουν κυριεύσει πολλά τμήματά της.

Τοπικοί αξιωματούχοι και κάτοικοι της Λασκάρ Γκα είπαν χθες στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλέον παρά δύο από τους τομείς ευθύνης της αστυνομίας, όπου βρίσκονται καίριας σημασίας κτίρια, όπως η έδρα του κυβερνήτη και το αρχηγείο της αστυνομίας.

Ισλαμιστές αντάρτες και τα κυβερνητικά στρατεύματα έδιναν χθες μάχες μέσα στην πόλη των 200.000 κατοίκων.

Μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν, η κυβέρνηση εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα και ανέπτυξε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Αμερικανικά βαριά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52 συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με κατοίκους.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι έγιναν αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν στη Λασκάρ Γκα.

Ο Άμπντουλ Ματζίντ Αχουντζάντα, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, τόνισε πως τα διασταυρούμενα πυρά και οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Όλη η πόλη είναι κλειστή», πλέον μόνο κάποια αρτοποιεία ανοίγουν, πρόσθεσε ο ίδιος αυτοδιοικητικός αξιωματούχος.

Αν οι Ταλιμπάν καταλάβουν τη Λασκάρ Γκα, θα πρόκειται για την πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που πέφτει στα χέρια τους από το 2016.

Η Χελμάντ είναι η επαρχία του Αφγανιστάν με τη μεγαλύτερη επιφάνεια. Συνορεύει με το Πακιστάν και πέντε αφγανικές επαρχίες.

Οι ισλαμιστές αντάρτες διατηρούν ισχυρή παρουσία στην επαρχία επί χρόνια κι έχουν αποπειραθεί να πάρουν τη Λασκάρ Γκα επανειλημμένα στη διάρκεια του πολέμου.

Πέραν αυτής, η Κανταχάρ και η Χεράτ, αντίστοιχα η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, απειλούνται άμεσα εδώ και μερικές ημέρες από τους Ταλιμπάν.

Αν η αφγανική κυβέρνηση χάσει μια ή περισσότερες επαρχιακές πρωτεύουσες, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα από στρατηγική και ψυχολογική άποψη, ενώ θα τεθεί υπό ακόμα μεγαλύτερη αμφισβήτηση το κατά πόσον οι δυνάμεις της είναι σε θέση να αντιστρέψουν την τάση στα πεδία των μαχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.