ΙΕΑ: Η ανάκαμψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια απαιτεί περισσότερα ορυκτά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΑ: Η ανάκαμψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια απαιτεί περισσότερα ορυκτά
Η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κοντά στο 5% το 2021.

Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται γρηγορότερα από ό, τι μπορεί να αναπτυχθεί η ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και θα απαιτήσει περισσότερη χρήση ορυκτών καυσίμων, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του την Πέμπτη.

Μετά την πτώση κατά περίπου 1% το 2020, όταν η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον κόσμο, η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κοντά στο 5% το 2021 και κατά 4% το 2022 καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν, δήλωσε ο IEA.

Σχεδόν το ήμισυ της αύξησης θα πρέπει να καλυφθεί με την καύση ορυκτών καυσίμων, ιδίως του άνθρακα, που θα μπορούσε να ωθήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον κλάδο να φθάσουν σε υψηλά επίπεδα το 2022, ανέφερε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι αναμένει ιδιαίτερα έντονη ζήτηση στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως Κίνα και Ινδία.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επεκτείνονται γρήγορα καθώς η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει την ανάγκη μείωσης της ρύπανσης του άνθρακα, αλλά η έκθεση του IEA δείχνει ότι η διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί εάν η καθαρότερη ενέργεια προκειμένου να μπορεί να καλύψει τη συνολική ζήτηση.

Η ανανεώσιμη χωρητικότητα, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών, αιολικών και ηλιακών , βρίσκεται σε καλό δρόμο καταγράφοντας ανάπτυξη κατά 8% το 2021 και περισσότερο από 6% το 2022, ενώ η πυρηνική ενέργεια μηδενικών εκπομπών θα αυξηθεί κατά 1% και 2% αντίστοιχα.

Ακόμη και με αυτήν την ισχυρή ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούν να καλύψουν μόνο το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών, δήλωσε ο IEA.

Για να μεταβούμε σε μια βιώσιμη πορεία, πρέπει να αυξήσουμε μαζικά τις επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση, ανέφερε.

Οι εκπομπές CO2 από την καύση άνθρακα και φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 3,5% το 2021 και κατά 2,5% το 2022, όπως επισημαίνεται.

Όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής, ο IEA σημείωσε ότι καταγράφτηκε αύξηση 54% το πρώτο εξάμηνο του 2021 στις προηγμένες οικονομίες, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider