Διεθνή
14-07-2021 | 13:16

Βρετανία: O αρχηγός του MI5 προειδοποιεί για απειλές προερχόμενες από εχθρικές χώρες

Newsroom
Μοιράσου το
Βρετανία: O αρχηγός του MI5 προειδοποιεί για απειλές προερχόμενες από εχθρικές χώρες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο αρχηγός των εσωτερικών υπηρεσιών Πληροφοριών, των υπηρεσιών αντικατασκοπείας, του Ηνωμένου Βασιλείου Κεν ΜακΚάλουμ προειδοποιεί για απειλές προερχόμενες από εχθρικές χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, καλώντας το κοινό να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή απέναντι στην τρομοκρατική απειλή.

«Συν των χρόνω, πρέπει να δημιουργήσουμε στον κόσμο την ίδια συνείδηση και αντίσταση απέναντι στις κρατικές απειλές, όπως το κάναμε με την τρομοκρατία με το πέρασμα των χρόνων», λέει σε ομιλία που θα απευθύνει στην έδρα της υπηρεσίας του, του MI5, στο Λονδίνο.

Οι στόχοι δεν περιορίζονται στην κυβέρνηση, στους θεσμούς και σε ορισμένους ιδιώτες, τονίζει, κάνοντας λόγο για κατασκοπευτικές ενέργειες, αλλά και κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης.

«Έχουμε εντοπίσει περισσότερες από 10.000 καλυμμένες προσεγγίσεις συνηθισμένων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο από ξένους κατασκόπους, που επεδίωκαν να τους χειραγωγήσουν», αναφέρεται στο κείμενο της ομιλίας του.

«Βλέπουμε τις ανακαλύψεις λαμπρών πανεπιστημιακών και ερευνητών να έχουν κλαπεί ή αντιγραφεί» ή εταιρείες να στερούνται τα πλεονεκτήματα που έχουν εργασθεί για να δημιουργήσουν», επισημαίνει.

«Αν τους αφήσουμε την παραμικρή ευκαιρία, οι εχθρικοί παράγοντες θα βραχυκυκλώσουν έρευνα ή επενδύσεις ετών. Αυτό γίνεται σε μεγάλη κλίμακα. Και αυτό μας πλήττει όλους. Τις βρετανικές θέσεις απασχόλησης, τις βρετανικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το βρετανικό μέλλον».

«Αν εργάζεστε σε μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ή σε επιστημονικές έρευνες αιχμής ή εξάγετε προς ορισμένες αγορές, παρουσιάζετε ενδιαφέρον - περισσότερο ενδιαφέρον από όσο μπορείτε να φαντασθείτε - για τους ξένους κατασκόπους. Μην φοβάστε, αλλά να βρίσκεστε σε επιφυλακή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.