Ελλάδα
02-07-2021 | 19:21

Η υγειονομική θωράκιση της Αττικής, στο επίκεντρο της συνάντησης Κικίλια-Πατούλη

Newsroom
Μοιράσου το
Η υγειονομική θωράκιση της Αττικής, στο επίκεντρο της συνάντησης Κικίλια-Πατούλη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι βασικοί άξονες των δράσεων με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής, στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΙΣΑ και περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Πατούλης ανέπτυξε στον υπουργό Υγείας το σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο στον τομέα της υγείας, με έμφαση στην ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας σε υποδομές και εξοπλισμό, τη δημιουργία νέων κέντρων Υγείας αστικού τύπου στα πρότυπα του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, την ενίσχυση των δομών πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Επίσης στο σχέδιο του ΠΕΠ Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ, περιλαμβάνονται και δράσεις που σχετίζονται με την προστασία της ψυχικής υγείας, αλλά και τις εξαρτήσεις.

Όπως επισήμανε ο κ. Πατούλης, η Περιφέρεια Αττικής έχοντας εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια μέσω του στόχου πολιτικής 4 του νέου ΕΣΠΑ, θα συνδράμει στο πλαίσιο και στο βαθμό που της αναλογεί στη χρηματοδότηση των σχετικών έργων, καθώς και στην υλοποίησή τους, όπου αυτό συμφωνηθεί με το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ παρουσίασε στον κ. Κικίλια την πρόοδο του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγκεκριμένα έγινε αναφορά στο κέντρο υγείας Κερατσινίου, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, καθώς επίσης και στους εξοπλισμούς των Μονάδων Υγείας, οι οποίοι χρηματοδοτούνται, είτε από πόρους της Περιφέρειας, είτε από πόρους του ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε κατά τη συζήτηση, ο κ. Πατούλης, στην ανάγκη δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική - ένα πάγιο αίτημα πολιτών και των τοπικών αρχών της περιοχής όπως τόνισε, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου, έχει τη βούληση να εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και να βοηθήσει στην ωρίμανσή του με την υλοποίηση μελετών και την χρηματοδότησή τους.

Τέλος ο κ. Πατούλης εστίασε στη σημασία ενίσχυσης των πολιτικών πρόληψης, κάνοντας αναφορά στο ρόλο των ΚΕΠ υγείας προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως υπογράμμισε αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο στον τομέα του προσυμπτωματικού ελέγχου και μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις σχετικές δράσεις του υπουργείου Υγείας.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΙΣΑ επισήμαναν τα εξής:

Οι υπηρεσίες του υπουργείου, οι Υγειονομικές Περιφέρειες και οι δομές Υγείας σε όλα τα επίπεδα, έχουν δουλέψει και έχουν συλλέξει ανά Μονάδα Υγείας τις ανάγκες τις οποίες υπάρχουν, και που θα επεξεργαστεί και η Περιφέρεια, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ. "Θέλουμε να είμαστε οργανωμένοι και έτοιμοι με βάση τα πλάνα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της νέας εποχής και με βάση τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην τεράστια υγειονομική κρίση της πανδημίας, με 'αιχμή του δόρατος' την πρόληψη και τις πολιτικές της δημόσιας υγείας. Φυσικά η ισχύς είναι εν τη ενώσει και η συνεργασία είναι δεδομένη", πρόσθεσε ο υπουργός.

Στόχος μας είναι, να δρομολογήσουμε τη χρηματοδότηση σειράς δράσεων, έργων και υποδομών που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ο κ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες εργάζονται πάνω σε αυτό το σχέδιο και υπάρχουν, όπως είπε, σημαντικές προοπτικές, προκειμένου στο μέλλον το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αναβαθμιστεί τεχνολογικά και να εκσυγχρονιστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.