Η κατάσταση της επιδημίας στην Ινδονησία αρχίζει να μοιάζει με αυτή στην Ινδία πριν δύο μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κατάσταση της επιδημίας στην Ινδονησία αρχίζει να μοιάζει με αυτή στην Ινδία πριν δύο μήνες
Επιδημιολόγοι και οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι η Ινδονησία δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει τα διδάγματα από την κρίση της Ινδίας.

Οι σκηνές στα νοσοκομεία της Ινδονησίας την προηγούμενη εβδομάδα έμοιαζαν πολύ με αυτές που έζησε η Ινδία πριν δύο μήνες: Διάδρομοι νοσοκομείων γεμάτοι με ασθενείς με covid-19 και οικογένειες να αναζητούν απελπισμένα οξυγόνο.

Αντί για αυτοσχέδιες πυρές για τα πτώματα στους δρόμους του Νέου Δελχί, στην πρωτεύουσα της κυρίως μουσουλμανικής Ινδονησίας, την Τζακάρτα, φορτηγά μεταφέρουν πτώματα σε φρεσκοσκαμμένους τάφους.

Μετά την κορύφωση του τελευταίου κύματος της πανδημίας covid-19 στην Ινδία ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά πολύ και ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο κάλεσε τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για να τον συμβουλευθεί, καθώς η τάση της επιδημίας είναι αντίθετη στη χώρα του.

«Μπορούμε να μάθουμε από εκεί», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζοκόουι, όπως είναι γνωστός ο Ινδονήσιος πρόεδρος.

Όμως οι επιδημιολόγοι και οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι η Ινδονησία δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει τα διδάγματα από την κρίση της Ινδίας.

Χθες η Τζακάρτα ανακοίνωσε lockdown δύο εβδομάδων στα νησιά Ιάβα και Μπαλί, το οποίο αφορά μόνο τις 12 από τις 34 επαρχίες της χώρας και περίπου το 55% των κατοίκων της.

Αντίθετα «σχεδόν όλα» τα κρατίδια στην Ινδία είχαν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της covid-19, σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτό έγινε έπειτα από τη σύσταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ινδίας ότι τα lockdown θα πρέπει να επιβάλλονται ότι ο δείκτης θετικότητας – τα κρούσματα ανά αριθμό τεστ— είναι 10% ή περισσότερο.

Και στις 34 επαρχίες της Ινδονήσιας ο δείκτης θετικότητας είναι άνω του 10%. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ένας δείκτης θετικότητας άνω του 5% σημαίνει ότι η επιδημία είναι εκτός ελέγχου.

Δέκα επαρχίες εκτός των νησιών Ιάβα και Μπαλί είδαν τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού να διπλασιάζεται την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία. Μόνο σε δύο επαρχίες στην Ιάβα και το Μπαλί παρατηρήθηκε η ίδια τάση.

«Αυτό το lockdown θα έπρεπε να έχει επιβληθεί νωρίτερα. Όχι μόνο στην Ιάβα και το Μπαλί, αλλά σε όλες τις περιοχές», δήλωσε ο Ιρουάν Μουριάντο, επιδημιολόγος στην επαρχία Ριάου στο νησί Σουμάτρα.

Ο Τζοκόουι επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι αρχές επικεντρώθηκαν στην Ιάβα και το Μπαλί μετά τις εισηγήσεις υπουργών, ειδικών και περιφερειακών αξιωματούχων. Οι περιορισμοί, πρόσθεσε, «είναι πιο αυστηροί από αυτούς που ίσχυαν μέχρι τώρα».

Ο επιδημιολόγος Πάντου Ριόνο δήλωσε ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται πιο εύκολα στο πυκνοκατοικημένο νησί Ιάβα.

Ακόμη κι έτσι, το lockdown «δεν είναι αρκετά αυστηρό» και θα έπρεπε να έχει επιβληθεί πριν τη γιορτή Έιντ, στις αρχές Μαΐου, όταν εκατομμύρια Ινδονήσια αψήφησαν τους περιορισμούς και επισκέφθηκαν τα χωριά τους.

Η ικανότητα της Ινδονησίας να περιθάλψει όσους νοσήσουν σοβαρά από covid-19 είναι μικρότερη από αυτή της Ινδίας, καθώς η χώρα των 270 εκατομμύριων κατοίκων, διαθέτει μόλις 8.486 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομείων Ινδονησίας.

Η Ερλίνα Μπουρχάν, πνευμονολόγος σε ένα από τα κεντρικά νοσοκομεία της Ινδονησίας, δήλωσε ότι σε αυτό ήδη νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς από όσους μπορεί να διαχειριστεί. Το προσωπικό βάζει 11 ασθενείς σε πτέρυγες απομόνωσης χωρητικότητας 7 ατόμων.

«Οι άνθρωποι είναι πανικόβλητοι», τόνισε.

Τα νοσοκομεία στη Τζακάρτα και άλλες περιοχές της Ιάβας είναι γεμάτα σε ποσοστό 90% ή και περισσότερο, όμως ο Ιρουάν δήλωσε ότι πιο ευάλωτα ακόμη είναι τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

«Η ανησυχία μας είναι ότι αν υπάρξει περαιτέρω άνοδος των κρουσμάτων εκτός της Ιάβας και του Μπαλί, η διαθεσιμότητα των κλινών και των μονάδων εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων θα είναι μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider