Τρομοκρατική επίθεση στη Σομαλία - Τουλάχιστον 30 νεκροί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρομοκρατική επίθεση στη Σομαλία - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Μέλη της οργάνωσης διαπράττουν συχνά επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες σε στρατιωτικούς και σε πολιτικούς στόχους .

Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες όταν μέλη της οργάνωσης Σεμπάμπ, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, εξαπέλυσαν επίθεση σε πόλη στην ημιαυτόνομη πολιτεία Γκαλμουντούγκ.

Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν αρχικά αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά σαν πολιορκητικούς κριούς για να εισβάλλουν σε στρατιωτική βάση στην πόλη Ουίσιλ, στο κεντρικό τμήμα της Σομαλίας, και ακολούθησε μάχη ανάμεσα σε αυτούς, τους στρατιώτες και οπλισμένους πολίτες, δήλωσε ο ταγματάρχης Μοχάμεντ Αουέιλ, αξιωματικός του στρατού στην Γκαλμουντούγκ.

Η μάχη «κράτησε πάνω από μία ώρα», είπε ο ταγματάρχης.

«Τα αυτοκίνητα-βόμβες προκάλεσαν ζημιές σε στρατιωτικά οχήματα (...) Οι πολίτες (σ.σ. που πήγαν να υποστηρίξουν τους στρατιώτες) ήταν καλά οπλισμένοι και ενίσχυσαν τη βάση και καταδίωξαν τα μέλη της Σεμπάμπ».

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματικό του σομαλικού στρατού τριάντα άνθρωποι, 17 στρατιώτες και 13 πολίτες, σκοτώθηκαν στη μάχη

Η Σεμπάμπ («η νεολαία», στα αραβικά) πολεμά εδώ και πάνω από μια δεκαετία για να ανατρέψει την αδύναμη, υποστηριζόμενη από τη Δύση ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να επιβάλλει τη δική της, εξαιρετικά φονταμενταλιστική εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Μέλη της οργάνωσης διαπράττουν συχνά επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες σε στρατιωτικούς και σε πολιτικούς στόχους – διασταυρώσεις δρόμων, ξενοδοχεία και εστιατόρια, στρατιωτικές βάσεις.

Η σομαλική κυβέρνηση, η οποία καταδίκασε την επίθεση, ανέφερε πως 41 μαχητές της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που επικαλέστηκε το σομαλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SONNA.

Η Σεμπάμπ υποστήριξε από την πλευρά της μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Al Andalus, οργάνου προπαγάνδας της, ότι οι μαχητές της σκότωσαν 34 στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους 40 και πλέον.

Στην ημιαυτόνομη περιφέρεια Πούντλαντ, βορειότερα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως προχώρησαν στη δημόσια εκτέλεση 21 μελών της Σεμπάμπ, μετά την καταδίκη τους από στρατοδικείο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που έχουν εκτελεστεί ποτέ μέσα σε μια μέρα στην αφρικανική χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider