Διεθνή
27-06-2021 | 16:40

Το Ιράν αρνείται να δώσει εικόνες από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στον ΔΟΑΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Το Ιράν αρνείται να δώσει εικόνες από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στον ΔΟΑΕ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι η Τεχεράνη δεν θα παραδώσει ποτέ εικόνες από το εσωτερικό ορισμένων ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) καθώς η συμφωνία παρακολούθησης με τον οργανισμό είχε λήξει, ανέφεραν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η συμφωνία έχει λήξει ... οποιαδήποτε από τις καταγεγραμμένες πληροφορίες δεν θα δοθεί ποτέ στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και τα δεδομένα και οι εικόνες θα παραμείνουν στην κατοχή του Ιράν», δήλωσε ο Μοχάμαντ Μπακέρ Χαλιμπάφ.

Η ανακοίνωση θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και έξι μεγάλων δυνάμεων για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Πριν από τρία χρόνια, τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από το σύμφωνο και επέβαλε εκ νέου τις κυρώσεις στην Τεχεράνη. Το Ιράν αντέδρασε παραβιάζοντας πολλούς από τους περιορισμούς της συμφωνίας στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι «το Ιράν θα απενεργοποιήσει επίσης τις κάμερες του ΔΟΑΕ εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άρουν όλες τις κυρώσεις», ανέφερε η ιστοσελίδα της κρατικής εφημερίδας Tehran Times.

Ο ΔΟΑΕ και η Τεχεράνη υπέγραψαν την τριμηνιαία συμφωνία παρακολούθησης τον Φεβρουάριο για να μετριάσουν τη δυναμική του Ιράν, μειώνοντας τη συνεργασία του με τον οργανισμό, και επέτρεψε να συνεχιστεί η παρακολούθηση ορισμένων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, η οποία στις 24 Μαΐου παρατάθηκε κατά ένα μήνα, τα δεδομένα συνεχίζουν να συλλέγονται σε μια ρύθμιση τύπου μαύρου κουτιού, με τον ΔΟΑΕ να έχει πρόσβαση μόνο σε αυτό αργότερα.

Την Παρασκευή, ο ΔΟΑΕ ζήτησε άμεση απάντηση από το Ιράν σχετικά με το εάν θα επεκτείνει τη συμφωνία παρακολούθησης, με έναν ιΙανό απεσταλμένο να απαντήσει ότι η Τεχεράνη δεν είχε καμία υποχρέωση να δώσει απάντηση.

Το Ιράν δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας θα αποφασίσει εάν θα ανανεώσει τη συμφωνία παρακολούθησης μόνο μετά τη λήξη της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε αποτυχία της Τεχεράνης να επεκτείνει τη συμφωνία παρακολούθησης θα αποτελούσε «σοβαρή ανησυχία» για ευρύτερες διαπραγματεύσεις. 

Μέρη που συμμετείχαν στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο στη Βιέννη, δήλωσαν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προτού αποκατασταθεί η πυρηνική συμφωνία.

Με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.